Povodom Svjetskog dana oživljavanja HZHM apelira na važnost edukacije

Ususret Svjetskom danu oživljavanja koji će se obilježiti 16. listopada ove godine, Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) upozorava na ozbiljnost i težinu problema iznenadnog srčanog zastoja te podsjeća na promicanje važnosti rane defibrilacije kroz edukaciju građana i senzibilizaciju šire javnosti.

Prema podacima Hrvatskog kardiološkog društva od iznenadnog srčanog zastoja u Hrvatskoj godišnje umire 9000 ljudi, odnosno jedna osoba svakog sata. Naprasno i neočekivano srčani zastoj obično se dogodi van brzo dostupne medicinske pomoći, pa su jedini koji imaju priliku da spase svoje bližnje članovi obitelji i prijatelji. Bez brze intervencije neposrednih očevidaca, stopa preživljavanja kod iznenadnog srčanog zastoja manja je od deset posto, dok se intervencijom unutar tri do pet minuta od trenutka zastoja srca mogućnost preživljavanja povećava na više od 50 posto.

Iako je postupak zbrinjavanja osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj iznimno jednostavan, očevici veoma često, zbog neznanja, ne naprave ništa. Stoga je HZHM, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, 2013. godine pokrenuo Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce – spasi život“ u sklopu kojeg provodi edukaciju građana za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD uređaja. Pri tom intenzivno surađuje sa županijskim zavodima za hitnu medicinu te lokalnim i regionalnim samoupravama, a posljednju edukaciju održao je prošlog tjedna u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Karlovačke županije za 11 građana Općine Netretić. Dosad je preko 3000 građana uspješno usvojilo vještine potrebne za spašavanje života osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj u sudbonosnim minutama do dolaska hitne medicinske službe.

Kako bi potaknuo građane na odgovorno ponašanje i spriječio loš ishod iznenadnog srčanog zastoja te doprinio sigurnosti zajednice, HZHM je izradio i objavio niz promotivnih materijala – letakplakat i video s kratkim vodičem kako provoditi postupak oživljavanja te što činiti kada se nađemo u situaciji da smo svjedok srčanog zastoja. Osim toga, HZHM kontinuirano radi na povećanju dostupnosti AVD uređaja i vodi registar onih uređaja koji su u Hrvatskoj uključeni u program javno dostupne rane defibrilacije. Njihove lokacije mogu se pronaći u Mreži AVD uređaja.

Podijeli: