NeurNet - Mreža za zbrinjavanje bolesnika s farmakorezistentnom epilepsijom i bolesnika s uznapredovanom fazom Parkinsonove bolesti

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije.

 

O projektu

INTERREG IPA-CBC HR-BA-ME182

Partneri

Federalno ministarstvo zdravstva Bosne i Hercegovine, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Ministarstvo zdravstva Crne Gore

Ukupna vrijednost projekta

865.767,09 eura

Iznos potpore

735.902,03 eura

Razdoblje provedbe projekta

listopad 2017. - travanj 2020.

Relevantne poveznice

http://www.interreg-hr-ba-me2014-2020.eu/
http://interregneurnet.com

Kratki opis projekta

Projekt NeurNet - Mreža za zbrinjavanje bolesnika s farmakorezistentnom epilepsijom i bolesnika s uznapredovanom fazom Parkinsonove bolesti započeo je u listopadu 2017. godine u sklopu prekogranične suradnje INTERREG IPA-CBC HR-BA-ME182. Cilj projekta NeurNet je poboljšanje kvalitete i dostupnosti usluga za pacijente s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovanom fazom Parkinsonove bolesti putem uspostavljanja mreže referentnog centra i bolnica povezanih modernim ICT tehnologijama koje će omogućiti maksimiziranje kapaciteta Kliničke bolnice Dubrava kao referentnog centara, te prijenos znanja i dobre prakse u zdravstvene ustanove korisnice projekta u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Ukupna vrijednost projekta je 865.767,09 eura, a provodi se u suradnji Federalnog ministarstva zdravstva Bosne i Hercegovine kao vodećeg partnera te Ministarstva zdravstva Crne Gore i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Vrijednost hrvatske komponente iznosi 362.850,40 eura, pri čemu svaki partner sudjeluje u sufinanciranju s ukupno po 15 posto vlastitih sredstava.

Zdravstvene ustanove uključene u projekt su Klinički bolnički centar Split, Opća bolnica Zadar, Opća bolnica Dubrovnik, Opća bolnica „Dr. Josip Benčević“ Slavonski Brod i Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana u Hrvatskoj, Hrvatska bolnica „Dr. fra Mato Nikolić“ Nova Bila, Sveučilišna klinička bolnica Mostar i Univerzitetski klinički centar Tuzla u Bosni i Hercegovini te Klinički centar Crne Gore i Bolnica Bar u Crnoj Gori. Navedene ustanove će kroz projekt biti opremljene EEG uređajima, IT te video i audio-komunikacijskom opremom, što će omogućiti postavljanje točnih dijagnoza, naknadnu komunikaciju i medicinski prijenos podataka između bolnica i referentnog centra. Osoblje referentnog centra time će dobiti potpun uvid u stanje bolesnika bez potrebe za transportom pacijenata i povezanim komplikacijama. U slučajevima kada je potreban fizički prijevoz pacijenata u referentni centar, pacijenti će doći s potpunom i preciznom dijagnozom spremni za liječenje. Tako će se osigurati maksimalna iskoristivost i replikacija kapaciteta i stručnosti Kliničke bolnice Dubrava na cijelom programskom području, čime se povećava kvaliteta i dostupnost usluga za pacijente s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovanom fazom Parkinsonove bolesti, istodobno smanjujući njihov nepotreban prijevoz, stres i zdravstvene rizike.

Indikatori uspješne provedbe projekta su uspostavljanje ICT mreže za zbrinjavanje bolesnika s farmakorezistentnom epilepsijom i bolesnika s uznapredovanom fazom Parkinsonove bolesti, edukacija i trening za 30 neurologa na cijelom programskom području te 200 pacijenata s farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovanom fazom Parkinsonove bolesti koji će biti obrađeni putem nove opreme i uspostavljene mreže. Projekt traje do 30. travnja 2020. godine.