Edukacija na daljinu: Epistaksa

O epistaksi ili krvarenju iz nosa govorio je danas dr. sc. Luka Vučemilo, dr. med., spec. otorinolaringologije iz Kliničke bolnice Merkur na veoma posjećenom predavanju održanom u organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a u sklopu edukacija na daljinu zdravstvenih djelatnika.

"Oko 60 posto odraslih osoba ima najmanje jednu epizodu epistakse, pri čemu će oko 10 posto njih potražiti liječničku pomoć", rekao je tom prigodom otorinolaringolog Vučemilo te nastavio da u većini slučajeva krvarenje potječe iz prednjeg dijela septuma, iz spleta krvnih žila anteroinferiornog područja (Kiesselbachovo područje). Iako su stražnja krvarenja iz ogranka sfenopalatinalne arterije znatno rjeđa, naglasio je dr. sc. Luka Vučemilo, dr. med., ona su ozbiljnija te zahtijevaju specijalističko zbrinjavanje.

Epistaksu mogu uzrokovati lokalni procesi, uključujući traume, upalne bolesti, vaskularne malformacije, kao i sistemski koji se najčešće odnose na poremećaj koagulacije, vaskularne bolesti i hipertenziju. Prilikom pristupa pacijentu s epistaksom nužno je napraviti inicijalnu procjenu uz uzimanje anamneze i fizikalni pregled, dok rutinske laboratorijske pretrage nisu potrebne, napomenuo je otorinolaringolog Vučemilo.

Liječenje prednjeg krvarenja iz nosa potrebno je započeti stiskanjem oba nosna krila na deset minuta, a ako krvarenje ne prestaje, u obzir dolaze kauterizacija (AgN03 ili elektrokauterizacija), nosna tamponada gazom, nosni tamponi i nosni kateteri s balonom, pojasnio je dr. sc. Luka Vučemilo, dr. med. Dodao je da su nosni tamponi koristan alat za zaustavljanje prednjeg krvarenja iz nosa, a njihovo postavljanje brzo i jednostavno, stoga preporuča da ih koriste djelatnici primarne zdravstvene zaštite, posebice timovi hitne medicinske službe kako bi pacijentu pomogli na terenu. "Stražnja krvarenja iz nosa mogu se zaustaviti stražnjom tamponadom gazom, nosnim balonima, a ponekad i podvezivanjem krvnih žila ili njihovom embolizacijom", rezimirao je otorinolaringolog Vučemilo koji je nakon predavanja odgovarao na pitanja polaznika te s njima podijelio znanja i iskustva o ovoj temi.

Podijeli: