Održana svečana promocija prvih medicinskih sestara i tehničara specijalista u djelatnosti hitne medicine

U prostorijama Ministarstva zdravstva danas je održana svečana dodjela uvjerenja o položenim specijalističkim ispitima, kao i odobrenja za samostalan rad medicinskim sestrama i tehničarima specijalistima u djelatnosti hitne medicine. Navedena uvjerenja i odobrenja ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. uručio je svim prvostupnicima i magistrima sestrinstva koji su uspješno završili jednogodišnje specijalističko usavršavanje i položili specijalistički ispit.

 
Samostalan rad

"Medicinske sestre i tehničari sa završenim specijalističkim usavršavanjem pružat će širi opseg zdravstvene usluge hitnim pacijentima u životno ugrožavajućim stanjima te će na temelju stečenih kompetencija tijekom hitnog zbrinjavanja životno ugroženog bolesnika moći samostalno primijeniti lijekove propisane pravilnikom kojim se uređuje specijalističko usavršavanje prvostupnika sestrinstva iz hitne medicine", rekao je tom prigodom ministar zdravstva. Naglasio je i da su navedene specijalizacije još jedan konkretan primjer pokrenute reforme zdravstvenog sustava u području ljudskih resursa te dugoročnog osnaživanja zdravstvene skrbi s pacijentom u središtu.

 

Inicijativa HZHM-a

Projekt Specijalističko usavršavanje prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine financiran je sredstvima iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, a pokrenut je prvi put uopće u zdravstvenom sustavu na inicijativu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) koji je prepoznao potrebu za proširenjem kompetencija medicinskim sestrama i tehničarima u djelatnosti hitne medicine s ciljem pružanja još kvalitetnije i sigurnije hitne zdravstvene skrbi pacijentima.

 

Osnažen sustav hitne medicine

"U izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj službi (HMS) trenutno je zaposleno 1778 medicinskih sestara i tehničara svih razina obrazovanja te s pravom možemo reći da su upravo oni ˈkičmaˈ ovog sustava, stoga je iznimno važno ulaganje u njihovu edukaciju", istaknula je na svečanosti ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. Specijalističkim usavršavanjem prvostupnika i magistara sestrinstva, nastavila je ravnateljica HZHM-a, dodatno je osnažen sustav hitne medicine na dobrobit svih građana i posjetitelja Hrvatske. "Čestitam svim novim medicinskim sestrama i tehničarima specijalistima u djelatnosti hitne medicine, a novoj generaciji koja je započela svoj ciklus specijalističkog usavršavanja želim puno uspjeha u učenju i stjecanju novih znanja i vještina", zaključila je prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med.

 

U sklopu projekta Specijalističko usavršavanje prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine planirano je specijalističko usavršavanje ukupno 375 prvostupnika sestrinstva izvanbolničkog HMS-a pri čemu je njih 210 iz postojećih timova T2. Ukupna vrijednost projekta je 13,2 milijuna eura, a specijalističkim usavršavanjem proširuju im se kompetencije i ovlasti, omogućava stručno napredovanje i poboljšanje materijalnog statusa zahvaljujući rastu koeficijenta.

Podijeli: