Vježba sigurnog pristupa i prijevoza pacijenata helikopterom

U cilju daljnjeg unapređenja zbrinjavanja stradalih u prometnim nesrećama, na autocesti A11 kod čvora Kosnica u smjeru Siska održana je završna pokazna vježba zbrinjavanja teško ozlijeđenog pacijenta sukladno protokolima i standardima operativnih postupaka za prijevoz hitnih pacijenta helikopterom Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Vježba, koju su izveli djelatnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije i Zrakoplovne jedinice specijalne policije, obuhvatila je zbrinjavanje teško ozlijeđenog pacijenta stradalog u prometnoj nesreći, slijetanje MUP-ovog helikoptera na autocestu i osiguravanje mjesta zajedničke intervencije.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. ovom je prigodom istaknula kako je na hrvatskim prometnicama ove godine bilo 367 prometnih nesreća, s nažalost 20 smrtno stradalih, 77 teško ozlijeđenih i 320 lakše ozlijeđenih osoba zbog čega je ova vježba iznimno važna. Voditelj projekata u Upravi za pravne poslove i ljudske potencijale MUP-a Josip Mihaljević, dr. med. naglasio je kako su dobrom zajedničkom suradnjom Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i MUP-a u Zrakoplovnoj jedinici specijalne policije za ovakve intervencije spremni već cijelo ljeto.

Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i MUP izdali su DVD Prijevoz hitnih pacijenta helikopterom: siguran pristup i priprema pacijenta i izradili plakat siguran ukrcaj ozlijeđene osobe u helikopter koji će biti dostavljeni svim županijskim zavodima za hitnu medicinu i policijskim upravama u RH kao moderan edukativni video materijal za internu edukaciju djelatnika navedenih institucija.

 
Podijeli: