Uz program „Pokreni srce, spasi život“ obilježen Međunarodni dan sestrinstva

Građani Zagreba su se u subotu na Bundeku upoznali s programom javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ kojeg u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo provodi Ministarstvo zdravlja. Program je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, Zagrepčanima predstavilo Društvo hitne medicinske pomoći Hrvatske udruge medicinskih sestara.

Unatoč vremenskim (ne)prilikama svečanu proslavu i cjelodnevno druženje medicinskih sestra i tehničara iz svih dijelova Hrvatske podržalo je mnoštvo zainteresiranih građana koji su zauzvrat dobili niz korisnih savjeta o dijabetesu, stresu, trudnoći, ovisnosti te o zdravlju općenito. Oni malo hrabriji okušali su se u postupku oživljavanja, a instrukcije kao i upute kako prepoznati znakove srčanog zastoja spremno su im dali članovi Društva hitne medicinske pomoći Hrvatske udruge medicinskih sestara. Vanjska masaža srca i umjetno disanje te pravilno pružanje prve pomoći uz uporabu automatskog vanjskog defibrilatora iznimno su korisna znanja i vještine kojima građani mogu spasti život bližnjima u sudbonosnim minutama. Procjenjuje se da od 100 ljudi srčani zastoj danas preživi manje od 10. Programom „Pokreni srce, spasi život“ namjerava se povećati preživljavanje i omogućiti da iznenadni zastoj srca preživi 50 od 100 osoba.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se svake godine 12. svibnja, na rođendan osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale.

Podijeli: