Upute Svjetske zdravstvene organizacije za stavljanje i skidanje zaštitne osobne opreme u slučaju sumnje na zarazu i zaraze ebolom

Zbog sve veće opasnosti od širenja virusa ebole, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je upute kako pravilno koristiti osobnu zaštitnu opremu u slučaju kontakta s osobom zaraženom ebolom. Uz dopuštenje SZO-a Ministarstvu zdravlja, Krizni stožer Ministarstva zdravlja i Hrvatski zavod za hitnu medicinu preveli su upute koje su dostupne na www.hzhm.hr kako bi se svi djelatnici hitne medicine upoznali sa važnim informacijama o bolesti, prevenciji i zaštitnoj opremi.

Pojava virusa ebole zabilježena je početkom 2014. godine u Gvineji, a nakon izbijanja, virus se proširio i na ostale zemlje zapadne Afrike – Sierra Leone, Liberija, Nigerija i Senegal. Slučaj zaraze virusom ebole potvrđen je i u Teksasu i Španjolskoj, a virus su prenijeli putnici pristigli iz afričkih zemalja. Prema podacima SZO-a, do 3. listopada ove godine oboljelo je preko 7491 ljudi, a 3439 je umrlo. Nigerija i Senegal uspješno su zaustavili širenje virusa te su proglašene zemljama slobodnima od ebole.

Razdoblje inkubacije virusa ebole varira od dva do 21 dan, a najčešći put prijenosa je prijenos putem izravnog kontakta s krvlju i drugim tjelesnim tekućinama zaražene osobe, bilo žive ili preminule osobe, ili krvlju i tjelesnim tekućinama zaraženih životinja. Prijenos virusa putem zraka do sada nije zabilježen. Prvi simptomi koje su doživjele zaražene osobe su iznenadna vrućica, intenzivna slabost, bolovi u mišićima, glavobolja i grlobolja. Nakon toga slijede povraćanje, proljev, osip, oštećenje bubrega i funkcije jetre te u poodmakloj fazi može uključivati i unutarnja i vanjska krvarenja. Ljudi su zarazni tek od pojave prvih simptoma pa sve dok njihova krv i izlučevine sadrže virus, a to može potrajati i do sedam tjedana nakon oporavka od bolesti. Ne postoje cjepiva protiv ebole, a bolest se liječi simptomatski.

Informacije u PDF formatu možete preuzeti na sljedećim linkovima:

Uobičajeni put virusa ebole kroz ljudsko tijelo

Simptomi ebole

Upute o pravilnom stavljanju osobne zaštitne opreme 

Upute o pravilnom skidanju osobne zaštitne opreme

Podijeli: