U sklopu NPOO-a financira se šest specijalizacija iz hitne medicine za liječnike

U Ministarstvu zdravstva danas je resorni ministar izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. spec. dodijelilo ugovore za šest specijalizacija iz hitne medicine za liječnike zavodima za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske, Međimurske i Splitsko-dalmatinske županije, ali i za specijalističko usavršavanje još 71 liječnika na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Svaki od navedenih županijskih zavoda dobio je bespovratna sredstva za financiranje dvije specijalizacije hitne medicine, a ista su osigurana u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). "Svaku organizaciju čine ljudi, stoga je ulaganje u ljudske resurse najveći pokretač razvoja svake djelatnosti pa tako i hitne medicinske službe", istaknula je tom prigodom ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te izrazila uvjerenje da će specijalizacije zadržati mlade liječnike u izvanbolničkoj hitnoj, ali i financijski rasteretiti županijske zavode za hitnu medicinu. Osim toga, poboljšat će pristup zdravstvenoj zaštiti u manje atraktivnim, ruralnim i nerazvijenim područjima.

Za specijalističko usavršavanje 467 doktora medicine na primarnoj razini zdravstvene zaštite, Vlada RH je u sklopu NPOO-a osigurala 67,6 milijuna eura kojima će se, uz ostale, financirati 52 specijalizacije iz hitne medicine. Trećim u nizu uručivanjem ugovora ukupno su ugovorena sredstva u iznosu od 61,2 milijuna eura čime se financira ukupno 414 specijalizacija.

Podijeli: