U Šapjanima održan 4. međunarodni kamp Zavoda Vizija Varnosti

Pokaznoj vježbi aktiviranja operativnih snaga u slučaju potresa, koja se u sklopu 4. međunarodnog kampa Zavoda Vizija Varnosti u subotu, 19. rujna 2015., održala u Šapjanima, prisustvovala je pomoćnica ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Branka Tomljanović, dr. med. i glavni zapovjednik vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac.

U vježbi je sudjelovalo oko 200 predstavnika žurnih službi iz Hrvatske, Slovenije i Italije te čak 23 tima hitne medicinske službe. Simulirane su posljedice razornog potresa s epicentrom u Šapjanama i 130 ozlijeđenih osoba koje su žurne službe izvlačile iz prevrnutih autobusa, automobila, požarom zahvaćenih zgrada i ruševina. Djelatnici hitne medicinske službe pokazali su spremnost za masovne nesreće kroz postupak trijaže i pravovremeno zbrinjavanje ozlijeđenih osoba, ali i usklađenost kroz suradnju s ostalim žurnim službama.

U okviru 4. međunarodnog kampa Zavoda Vizija Varnosti u Šapjanima je od 17. do 19. rujna 2015. održan seminar Prirodne katastrofe i njihova snaga, na kojem je doktorica Tomljanović predstavila priručnik Vještine prve pomoći za žurne službe. Priručnik je namijenjen edukaciji djelatnika žurnih službi koji sudjeluju u pružanju prve pomoći unesrećenim i oboljelim osobama, a opisuje standardizirane postupke pružanja prve pomoći, usvajanjem kojih, oni doprinose boljem zdravstvenom ishodu unesrećene ili oboljele osobe te podižu kvalitetu skrbi i sigurnosti životno ugroženih osoba.

Organizatori ovogodišnjeg Kampa su Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije i Zavod Vizija Varnosti uz partnerstvo Udruge profesionalnih vatrogasaca Hrvatske, Udruženja slovenskih profesionalnih vatrogasaca, Policijske uprave Primorsko-goranske županije i Generalne policijske uprave Republike Slovenije.

   
Podijeli: