Tim helikopterske hitne medicinske službe Dubrovnik zbrinuo 126 pacijenata

Tim helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) Dubrovnik jučer je završio s radom, a u gotovo tri mjeseca turističke sezone ukupno je zbrinuo 126 hitnih pacijenata s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu većina pacijenata, njih 84,92 % su hrvatski građani, dok je 15,08 % hitnih pacijenata bilo iz inozemstva. Najučestaliji razlog izlaska na intervenciju tima HHMS-a bile su intervencije zbrinjavanja osoba s dijagnozom akutnog abdomena (14,28 %) i moždanog udara (13,49 %). Značajan broj hitnih pacijenata imao je ozljede zglobno-koštanog sustava (9,52 %), ali i dijagnozu srčanog udara (7,94 %) te poremećaja srčanog ritma (6,35 %). Navedena zdravstvena stanja zahtijevala su neodgodivo pružanje hitne medicinske skrbi i pravovremeni pristup bolnicama što je stanovnicima i posjetiteljima otočnih, ruralnih i slabo naseljenih područja Dubrovačko-neretvanske županije osigurano upravo organizacijom HHMS-a s bazom u Zračnoj luci Dubrovnik.

Najviše intervencija, čak 34,92 %, tim HHMS-a imao je na otoku Korčuli, a slijede Metković s 29,37 % i Orebić s 18,25 % intervencija. Demografski podaci ukazuju na veći broj pacijenata muškog spola (66,67 %), a utvrđena je i neznatna razlika u broju zbrinutih pacijenata starijih od 65 godina (46,03 %) i onih u dobi od 20 do 64 godine (45,24 %). U 5,56 % slučajeva riječ je bila o pacijentima od sedam do 19 godina, dok se u 3,17 % slučajeva radilo se o najmlađim pacijentima, odnosno o djeci do šest godina. Hitni pacijenti su na daljnje bolničko liječenje pretežno (70,63 %) prevezeni u Opću bolnicu Dubrovnik, dok su u preostalim slučajevima prevezeni u Klinički bolnički centar Split.

Dubrovačkom timu HHMS-a ovo je bila peta godina djelovanja, a kao nadopuna zemaljskom timu HMS-a osigurao je zbrinjavanje hitnih pacijenata u okviru "zlatnog sata", bez obzira na to gdje se na području Dubrovačko-neretvanske županije nalazili. Služba je uspostavljena na inicijativu HZHM-a, a Sporazumom između Ministarstva zdravstva, Ministarstva unutarnjih poslova i Dubrovačko-neretvanske županije.

 

Podijeli: