Tečaj "Cro-MRMI" u Slavonskom Brodu pruža odgovor na izazove velikih nesreća

U Slavonskom Brodu danas je započeo trodnevni tečaj Medicinski odgovor na veliku nesreću i katastrofu (Cro-MRMI) usmjeren na edukaciju i praktično usavršavanje medicinskih djelatnika, ali i pripadnika drugih žurnih službi koji sudjeluju u odgovoru na krizne situacije. Riječ je o drugom od devet planiranih Cro-MRMI tečajeva koji se održavaju u sklopu Projekta obnove nakon potresa i jačanja pripravnosti javnog zdravstva, a koji u skladu sa smjernicama Europskog društva za traumatologiju i hitnu kirurgiju kao nositelja licence ovog tečaja već niz godina provode Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM), Ministarstvo zdravstva i Opća bolnica "Dr. Josip Benčić" Slavonski Brod.

"S obzirom na značajan rizik od velikih nesreća u današnjem svijetu, jasno je da su specifična znanja i vještine izrazito važni za uspješno zbrinjavanje žrtava", istaknula je tom prigodom ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te podcrtala važnost kontinuirane edukacije medicinskog zbrinjavanja za jedinstven sustav odgovora na velike nesreće u Republici Hrvatskoj, uz kontinuiranu provjeru i unapređenje postojećih protokola i standardnih operativnih postupaka.

Uz teorijska predavanja, Cro MRMI tečaj polaznicima omogućava stjecanje praktičnih znanja i vještina zahvaljujući tzv. table-top simulacijskim vježbama temeljenim na MACSIM (Mass Casualty Simulation) sustavu s realnim podacima i stvarnim utroškom vremena i resursa. Na vježbi se simulira cijeli lanac zbrinjavanja pacijenata i upravljanja u situaciji velike nesreće, uključujući scenarij nesreće, odgovor medicinske prijavno-dojavne jedinice, trijažu i zbrinjavanje na mjestu nesreće, transport ozlijeđenih, bolničku zapovjednu grupu i regionalni krizni stožer.

HZHM je krajem prošle godine objavio novo, prošireno izdanje priručnika Medicinski odgovor na veliku nesreću i katastrofu koji polaznicima i nakon edukacije služi kao koristan izvor znanja za pripremu i organizaciju medicinskog odgovora na složene krizne situacije.

 

Podijeli: