Svjetski dan srca: Koristi srce i poveži se

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su javnozdravstveni problem kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Godišnje odnesu čak 18,6 milijuna života, a od posljedica kardiovaskularnih bolesti prošle je godine u Hrvatskoj preminulo 22 886 osoba. Tragični scenariji moguće je izbjeći prevencijom i malim promjenama u životnim navikama stoga Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM), povodom Svjetskog dana srca, podržava edukativnu kampanju "Koristi srce i poveži se" Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i stručnih društava.

Iako Hrvatska bilježi trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, one su i dalje vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj. Analiza HZJZ-a za prošlu godinu pokazala je da je umrlo više žena (45,4%) od bolesti srca u odnosu na muškarce (34,7%) te da su ishemijska bolest srca (13,3%) i cerebrovaskularne bolesti (8,7%) najčešće dijagnoze koje završe sa smrtnim ishodom. Uzroci kardiovaskularnih bolesti su mnogobrojni: pušenje, dijabetes, visoki krvni tlak, pretilost, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost, zagađenje zraka itd., međutim na većinu ovih uzroka svaki pojedinac za sebe može djelovati usvajanjem zdravih životnih navika.

Oboljeli od kardiovaskularnih bolesti, a njih je u svijetu oko 520 milijuna, u slučaju zaraze novim koronavirusom imaju povećan rizik od razvoja teških oblika bolesti pa za njih pandemija bolesti COVID-19 predstavlja dodatnu prijetnju. Mnogi od njih u strahu od zaraze propuštaju redovne i hitne preglede, a nemali dio ih se izolirao od svojih obitelji i prijatelja što predstavlja dodatan teret za njihovo tjelesno i mentalno zdravlje, ističu u HZJZ-u.

Upravo zato nas ovogodišnja kampanja povodom Svjetskog dana srca poziva da se povežemo s vlastitim srcem i sa srcima naših bližnjih. Povezati se znači voditi brigu o zdravlju srca, odabrati zdrave životne navike – prestati pušiti, vježbati, zdravo se hraniti, kontrolirati krvni tlak, odlaziti na redovne preglede, koristiti suvremenu tehnologiju u kontroli zdravlja srca, ali i brinuti o zdravlju svojih bližnjih, te osoba u povećanom riziku. Kao društvo možemo, naglašavaju u HZJZ-u, pomoći osobama s kardiovaskularnim bolestima i omogućiti im da se oni sami povežu sa svojim obiteljima, prijateljima, drugim oboljelima, liječnicima i njegovateljima.

HZJZ poziva građane da upotrijebe tehnologiju za prevladavanje izolacije nametnute pandemijom bolesti COVID-19 te poručuje da nam brojni digitalni alati, poput raznih aplikacija pomoću kojih možemo pratiti vlastite otkucaje srca, korake, unos tekućine, prehranu i brojne druge varijable, mogu pomoći u prevenciji bolesti srca, ali i motivirati da ostanemo ustrajni u promjeni ili održavanju željenih životnih navika.

Prepoznavši važnost ovog javnozdravstvenog problema, HZHM nastoji telemedicinskim uslugama iz kardiologije olakšati pružanje vrhunskih specijalističkih zdravstvenih usluga u svim dijelovima RH, uključujući otoke, ruralna i prometno izolirana područja. Također, kako bi potaknuo građane na odgovorno ponašanje i spriječio loš ishod iznenadnog srčanog zastoja koji pripada skupini kardiovaskularnih bolesti, HZHM od 2013. godine provodi Nacionalni program javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce – spasi život" u sklopu kojeg educira građane za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora. 

Podijeli: