Studentski centar u Zagrebu dobio AVD uređaj

Donacijom automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) Studentskom centru (SC) u Zagrebu, Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) nastavio je s radom na povećanju dostupnosti AVD uređaja na frekventnim mjestima u sklopu Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce – spasi život", a ravnatelju SC-a mr. sc. Mirku Bošnjaku danas ga je uručila ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med.

Uz postupak oživljavanja, primjena AVD-a iznimno je važna u slučaju iznenadnog srčanog zastoja koji u Hrvatskoj godišnje odnese 9000 života, a može se dogoditi bilo kome, bilo kad i bilo gdje, uključujući i mlađe osobe te sportaše. Za preživljavanje osobe koja ga je doživjela ključna je brza intervencija neposrednih očevidaca, stoga je iznimno važno da se AVD uređaj nalazi na svima vidljivom i lako dostupnom mjestu jer se time povećava šansa za brzu reakciju u slučaju potrebe. "AVD uređaj postavljen na zgradi SC-a u jednoj od najprometnijih ˈžila kucavicaˈ centra Zagreba – Savskoj cesti, pridonijet će zdravstvenoj sigurnosti kako studenata tako i ostalih građana", istaknula je tom prigodom ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med.

Djelatnike SC-a prethodno su nacionalni instruktori HZHM-a, mr. sc. Milena Car, dr. med. i Saša Balija, mag. med. techn., educirali o osnovnim mjerama održavanja života, odnosno tehnikama oživljavanja koje uključuju umjetno disanje i masažu srca, te pravilnoj upotrebi AVD uređaja. "Edukacija laike ohrabruje i motivira da pomognu svojim bližnjima i spriječe loš ishod iznenadnog srčanog zastoja te tako postanu naša ˈprodužena rukaˈ na terenu i spase život čak i prije dolaska hitne medicinske službe", rekla je ravnateljica HZHM-a te naglasila da je AVD uređaj iznimno jednostavan za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje.

HZHM u suradnji s Ministarstvom zdravstva program "Pokreni srce – spasi život" provodi od 2013. godine u okviru kojeg kontinuirano održava edukacije o osnovnim mjerama održavanja života uz primjenu AVD-a i širi Mrežu AVD uređaja.

Podijeli: