Slatkovodni akvariji Aquatika dobio AVD uređaj

Automatski vanjski defibrilator (AVD) od jučer ima i slatkovodni akvariji Aquatika u Karlovcu. AVD uređaj nabavljen je zahvaljujući suradnji Grada Karlovca i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu u projektu Oživljavanje u zajednici, koji je razvijen u okviru Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“. Tom prigodom ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. istaknula je kako, nažalost, od iznenadnog srčanog zastoja u Hrvatskoj svake godine umre 9.000 osoba, no da se pravodobnom reakcijom, pravilnim izvođenjem postupka oživljavanja i uporabom AVD-a, može povećati razina preživljavanje do 50 posto te bi stoga godišnje u Hrvatskoj moglo preživjeti čak 4.500 ljudi. Također, izrazila je zadovoljstvo što se Karlovac uključio u projekt jer će se time dodatno doprinijeti sigurnosti zajednice.

„Od otvorenja akvarija, 22. listopada prošle godine, do danas posjetilo nas je više od 65.000 posjetitelja. To govori o uspješnosti ovog projekta, ali i o statističkoj vjerojatnosti da se nekome može dogoditi srčani zastoj ili neka druga medicinska stanja koja bi zahtijevala intervenciju prije dolaska hitne medicinske službe“, rekla je ravnateljica Aquatike Margarita Maruškić Kulaš, mag. oec. AVD uređaj jamči sigurnost posjetiteljima, a za njegovu pravilnu uporabu obučeno je šest djelatnika Aquatike te se oni nalaze u evidenciji Ministarstva zdravstva među 1.700 onih koji znaju i mogu priskočiti u pomoć kod iznenadnog srčanog zastoja.

Pročelnica za društvene djelatnosti Andreja Navijalić, prof. naglasila je kako se nada da će Hrvatski zavod za hitnu medicinu i u buduće izaći u susret kod ovakvih projekata jer je opredjeljenje grada Karlovca briga o svim građanima, ali i gostima. Karlovačka županija već ima tri postavljena AVD uređaja i to u Karlovcu, Ogulinu i Žakanju.

 
Podijeli: