Širi spektar telemedicinskih usluga uskoro u Zadarskoj županiji

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. i njezin pomoćnik za sestrinstvo Damir Važanić, mag. med. techn. predstavili su danas županu Zadarske županije Božidaru Longinu i ravnateljima tamošnjih zdravstvenih ustanova kojima je osnivač Županija sve prednosti implementacije telemedicinskih usluga.

"Pacijenti ne dolaze u bolnice nego dobivaju uslugu u svojim ustanovama, ne troše slobodne dane, nemaju trošak puta, a smanjuju se liste čekanja. Županijski ured za zdravstvo, koji najbolje poznaje situaciju na svom području, izradit će mrežu ustanova koje će se uključiti u ovaj projekt, a HZHM, u sklopu kojega je telemedicina, to će provesti. Očekujemo kako bi rok za to trebao biti oko tri mjeseca", rekla je tom prigodom prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med.

Opća bolnica Zadar i Specijalna bolnica za ortopediju Biograd na Moru već imaju telemedicinske pristupne centre, no cilj je, kako je na sastanku u Zadru istaknula ravnateljica HZHM-a, u Mrežu telemedicinskih centara uključiti i ostale zdravstvene ustanove na zadarskom području te proširiti lepezu telemedicinskih usluga. U prvom redu ojačati telekardiologiju, odnosno osigurati uvođenje usluga dijagnostike kontinuiranog 24-satnog snimanja krvnog tlaka i EKG holtera te ih uključiti u Program e-Usavršavanje.

Telemedicina osigurava pružanje vrhunskih specijalističkih zdravstvenih usluga u svim dijelovima RH, uključujući otoke, ruralna i prometno izolirana područja, a njezine prednosti očituju se u pravovremenoj dijagnozi i terapiji, boljem zdravstvenom ishodu, uštedi vremena i troškova, ali i u suradnji između zdravstvenih djelatnika te njihovoj sustavnoj edukaciji.

Zadarska županija zainteresirana je za daljnji razvoj telemedicine na svom području, a u novim telemedicinskim centrima koje planira osnovati diljem županije pacijenti će moći komunicirati izravno sa specijalistima iz zadarske bolnice, ili će u njima moći obavljati testiranja koja će kasnije analizirati stručnjaci za pojedino područje medicine.

Nakon sastanka, predstavnici HZHM-a obišli su, u pratnji župana Longina i ravnatelja zadarske bolnice Željka Čuline, dr. med., uređaj za tretman infektivnog otpada.

 

Podijeli: