Sigurnost posjetitelja Cerovačkih špilja unaprijeđena zahvaljujući AVD uređaju

U Cerovačkim špiljama, najvećem turističkom špiljskom kompleksu u Hrvatskoj, jučer je u rad pušten automatski vanjski defibrilator (AVD) koji je Parku prirode Velebit osigurao Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) u sklopu Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce-spasi život", a predala ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med.

"AVD uređaj još je jedan korak ka unapređenju sigurnosti posjetitelja i šire zajednice na ovom području", rekla je tom prigodom primarijus Grba-Bujević te naglasila važnost rane defibrilacije uslijed iznenadnog srčanog zastoja, kao i edukacije građana za provođenje postupka oživljavanja uz upotrebu AVD-a. Tu važnost prepoznao je i Park prirode Velebit čije su djelatnike, prethodno, nacionalni instruktori HZHM-a iz Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije educirali o osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu AVD-a.

AVD uređaj postavljen je ispred ulaza u Donju Cerovačku špilju (Grab, Gračac) i uključen je u Mrežu AVD-a RH. Na toj lokaciji lako je dostupan posjetiteljima, a očekuje se da će ih ove godine biti 30 tisuća. Iznenadni srčani zastoj može se dogoditi bilo kome, bilo kad i bilo gdje, a za preživljavanje osobe koja ga je doživjela ključno je brzo započeti postupak vanjske masaže srca i umjetnog disanja uz primjenu AVD uređaja te joj tako spasiti život i prije dolaska tima hitne medicinske službe. AVD uređaj je jednostavan za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje.

Podijeli: