Sigurno španciranje uz hitnu na biciklu

Grad Varaždin domaćin je devetnaestog po redu Špancirfesta, prvog uličnog festivala u Hrvatskoj koji za vrijeme svog održavanja okuplja stotine tisuća ljudi. Jedna od najvažnijih stvari u organizaciji takve manifestacije je omogućiti sigurnost njenim posjetiteljima kako bi bezbrižno uživali u mnoštvu događanja, stoga je u tu svrhu već drugu godinu za redom za vrijeme trajanja festivala dostupna hitna medicinska služba (HMS) na biciklima. HMS na biciklima tim je na dva kotača koji čine liječnik i medicinski tehničar, a samu akciju inicirali su djelatnici varaždinskog Zavoda za hitnu medicinu.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. je u srijedu, 23. kolovoza 2017. godine posjetila Varaždin kako bi još jednom dala podršku ovom projektu koji je započeo 2016. godine te izrazila zadovoljstvo što su varaždinski hitnjaci u suradnji s Varaždinskom županijom prvi u Hrvatskoj prepoznali prednosti ovakvog načina pružanja hitne medicinske skrbi koja je u Londonu već odavno zaživjela. „Hitna na biciklima je tu da bi pružala brzu i efektivnu pomoć pacijentima u područjima u kojima su velike gužve i uske uličice, a do kojih se vozilom hitne medicinske službe stiže s odgođenim vremenom,“ izjavila je Grba-Bujević te poručila svim posjetiteljima da bezbrižno uživaju u španciranju.

Hitna na biciklima u Varaždinu kao gradu s najviše bicikala po broju stanovnika u Hrvatskoj, postala je atrakcija Špancirfesta. Osim atraktivnosti, u deset dana prošlogodišnjeg festivala HMS na biciklima zbrinula je ukupno 26 pacijenata, od čega troje s teškim ozljedama. Važnost ove akcije stoga je prepoznalo i Hrvatsko društvo za sigurnost pacijenata koje je 2016. godine Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije dodijelilo nagradu za posebna dostignuća u unaprjeđenju sigurnosti pacijenta. Ta je nagrada dodatni poticaj hitnjacima na dva kotača da u cilju brže i bolje dostupnosti hitne medicinske skrbi nastave biti na usluzi svojim sugrađanima i svim posjetiteljima Špancirfesta.

Podijeli: