Šibenik dobio brzu brodicu hitne pomorske medicinske službe

"Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija od danas imaju na raspolaganju brzu brodicu hitne pomorske medicinske službe. Time se u ovom dijelu Hrvatske ostvaruje veća i sigurnija dostupnost zdravstvene skrbi za sve građane", rekao je danas u Šibeniku ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. prilikom svečane isporuke pete od šest brzih brodica izgrađenih i opremljenih u sklopu projekta Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama.

Brodicu je ministar zdravstva predao na korištenje Zavodu za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije i Lučkoj kapetaniji Šibenik te naglasio kako će uspostava pomorske i helikopterske hitne medicinske službe (HMS) doprinijeti većoj učinkovitosti i kvaliteti HMS-a, posebno kada su u pitanju građani koji žive na otocima. "U šest mjeseci, od kada je operativno uključena prva takva brodica na Jadranu, uspješno je obavljeno 29 intervencija prijevoza pacijenata do zdravstvenih ustanova na kopnu", istaknuo je ministar Beroš.

Uz ministra zdravstva, primopredaji brodice prisustvovao je državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) dr. sc. Damir Važanić, mag. med. techn., ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije Dragan Jelić, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, dr. med. i brojni drugi uzvanici.

"Dosad isporučene brodice u punoj su funkciji u Dubrovniku, Rabu, Malom Lošinju i Zadru te su opravdale ulaganje na najbolji mogući način – spašavanjem ljudskih života, čak i po nepovoljnim vremenskim uvjetima. Vjerujemo da će tako biti i u Šibeniku", izjavio je tom prigodom zamjenik ravnateljice HZHM-a dr. sc. Damir Važanić, mag. med. techn. Dodao je i da je temeljna misija HMS-a svim pacijentima pružiti jednaku pomoć ma gdje god se nalazili, a flota za pružanje hitne medicinske skrbi značajan je iskorak prema još kvalitetnijoj službi čiji su osnovni postulati brzina i dostupnost.

 

 

Brze brodice opremljene su kao i vozila HMS-a, a za hitne medicinske intervencije dostupne su 24 sata na dan, dok u slučaju potrebe mogu služiti i za aktivnosti traganja i spašavanja na moru. Ukupna vrijednost projekta uspostave pomorskog HMS-a iznosi 10,1 milijuna eura, a sufinanciran je sredstvima Europske unije. Brodice su izgrađene u šibenskom Iskra brodogradilištu pa ova brodica zapravo ostaje kući, dok će do kraja godine otok Brač dobiti svoju brodicu čime će flota pomorskog HMS-a biti kompletirana.

"Uistinu imamo razlog za zadovoljstvo jer ovim iskorakom unaprjeđujemo i ujednačavamo dostupnost zdravstvene skrbi za sve građane našeg područja, a i svih naših gostiju posebno tijekom ljetnih mjeseci gdje se broj ljudi višestruko povećava", napomenuo je gradonačelnik Šibenika Željko Burić, dr. med. Ovaj dio Jadrana izrazito je turistički orijentiran, a brza brodica svakako će pridonijeti zdravstvenoj sigurnosti na području šibenskog akvatorija koji svake godine privlači sve veći broj nautičara.

Projekt Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama rezultat je međuresorne suradnje HZHM-a, Ministarstva zdravstva i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kao i priobalnih županijskih zavoda za hitnu medicinu te lučkih kapetanija.

"Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Ministarstva zdravstva."
 
Podijeli: