Šesta generacija polaznika završila tečaj Cro MRMI

U Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ u Slavonskom Brodu proteklog je vikenda održan šesti tečaj Medicinskog odgovora na masovne nesreće – Cro MRMI u organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, a u suradnji sa slavonskobrodskom bolnicom i Hrvatskim društvom za medicinu katastrofe. Nastavak je to kontinuirane edukacije na području sustavnog odgovora na izazove masovnih nesreća koja je u Slavonskom Brodu, uz zdravstvene djelatnike, okupila i djelatnike policije, vojske i vatrogasaca.

„Stalna potencijalna opasnost od terorizma, kao i nedavna eksplozija u rafineriji u Bosanskom Brodu upozoravaju nas koliko je važno kontinuirano provoditi edukacije medicinskog zbrinjavanja kako bi se kvalitetno, pravilno i efikasno odgovorilo na složene krizne situacije te saniralo njihove posljedice“, izjavila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te dodala kako je iznimno zadovoljna suradnjom sa Zavodom za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije i Općom bolnicom „Dr. Josip Benčević“ gdje se posljednjih šest godina održava Cro MRMI. Ravnatelj slavonskobrodske bolnice prim. dr. sc. Josip Samardžić, dr. med. naglasio je da se ovakvim edukacijama provjeravaju postojeći protokoli i planovi kako bi se utvrdile eventualne nepravilnosti i napravile korekcije. „Za nedavnog pokretanja ovog protokola u roku smo imali spremno deset kirurga, osam anesteziologa, respiratore, krevete. Sličnu smo situaciju imali i kad su stradale izbjeglice u kombiju, tako da svakim našim novim tečajem mi zapravo povećavamo sigurnost pacijenata“, zaključio je primarius Samardžić.

Tečaj je u tri dana obuhvatio kratka uvodna teorijska predavanja te praktično usavršavanje za donošenje odluka na svim razinama u slučaju terorističkog napada. Kroz takozvanu table-top vježbu simulirala se velika nesreća, a njeno saniranje i zbrinjavanje velikog broja ozlijeđenih zahtijevalo je vertikalnu i horizontalnu koordinaciju svih uključenih aktera, uključujući izvanbolničku i bolničku hitnu medicinsku službu, ostale žurne službe te krizni stožer kao centralnu točku upravljanja krizom. Polaznici su u realnom vremenu prošli kroz stvaran scenariji zbrinjavanja masovne nesreće od izvanbolničkog odgovora, transporta, komunikacije, bolničkog odgovora do zapovijedanja s konkretnim podacima i sa stvarnim utroškom vremena i resursa. Po završetku praktičnog dijela vježbe, instruktori su evaluirali kvalitetu rada u svim segmentima sustava i analizirali greške koje su polaznici činili tijekom vježbe.

Uz upoznavanje s organizacijom rada u odgovoru na veliku nesreću, tečaj Medicinskog odgovora na masovne nesreće – Cro MRMI polaznicima je omogućio provjeru vlastitih sposobnosti donošenja odluka u kriznim situacijama, kao i sposobnosti za rad u timu i prilikom primjene standardnih operativnih postupaka.

 

 

Podijeli: