Pušten u rad AVD uređaj u Općini Vrhovine

U sklopu Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce-spasi život" danas je u rad pušten automatski vanjski defibrilator (AVD) postavljen na zgradu Općine Vrhovine, a tom prigodom zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) dr. sc. Damir Važanić, mag. med. techn. istaknuo je važnost postupka oživljavanja uz primjenu AVD uređaja za preživljenje osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj.

"Iznenadni srčani zastoj može se dogoditi bilo kome, bilo kad, bilo gdje, a u tom slučaju iznimno je važna brza reakcija neposrednih očevidaca koji pravilnim izvođenjem vanjske masaže srca i umjetnog disanja uz primjenu AVD-a, mogu spasiti život unesrećenoj osobi i prije dolaska izvanbolničke hitne medicinske službe", rekao je zamjenik ravnateljice HZHM-a. Dodao je i da je Općina Vrhovine prepoznala važnost Nacionalnog programa javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce-spasi život" čije su djelatnike nacionalni instruktori HZHM-a iz Zavoda za hitnu medicinu Ličko-senjske županije prethodno educirali o osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu AVD-a. Uređaj će doprinijeti sigurnosti stanovnika, posjetitelja i prolaznika ovog područja, a njegovo postavljanje pozdravio je i podržao općinski načelnik Milorad Delić, bacc. iur.

Osnovne aktivnosti navedenog programa su javno-zdravstveno promicanje važnosti rane defibrilacije edukacijom građana i senzibilizacijom šire javnosti, zatim povećanje dostupnosti AVD uređaja i educiranje što većeg broja laika za provođenje postupaka oživljavanja uz upotrebu AVD-a, a provodi ga HZHM u suradnji s Ministarstvom zdravstva od 2013. godine. AVD uređaj procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje, a uputu da isporuči električni šok dat će isključivo kada prepozna određene aritmije koje uzrokuju iznenadni srčani zastoj.

 

Podijeli: