Program „Pokreni srce-spasi život“ predstavljen u Karlovcu

U sklopu 35. svibanjskih zdravstvenih dana djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije predstavili su građanima Karlovca Program javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“. Veliki i mali Karlovčani tako su ispred Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić naučili vještine izvođenja vanjske masaže srca i umjetnog disanja te pravilnog pružanja prve pomoći upotrebom automatskog vanjskog defibrilatora.

Prijenosni defibrilator jednostavan je za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje. Prednost ovog uređaja leži u činjenici da njegovo korištenje nije rezervirano za zdravstvene djelatnike već za laike koji njegovom pravilnom upotrebom mogu svojim bližnjima spasiti život u sudbonosnim minutama do dolaska hitne medicinske službe. Upravo iz tog razloga Ministarstvo zdravlja u suradnji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu (HZHM) i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo provodi ovaj Program, istaknula je ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba Bujević, dr. med. spec.

Inače, ovogodišnji Svibanjski zdravstveni dani bili su posvećeni temi palijativne skrbi kao izazovu na početku trećeg milenija. Uz brojna stručna predavanja, radionice i okrugle stolove ispred Gradske knjižnice postavljen je Info pult s promotivnim materijalima i savjetima vezanim uz palijativnu skrb. Svibanjske zdravstvene dane organizirali su Hrvatski liječnički zbor podružnica Karlovac u suradnji sa Savjetom za zdravlje Karlovačke županije i Specijalnom bolnicom za produženo liječenje Duga Resa.

Podijeli: