Primarius Grba-Bujević: U velikim nesrećama i katastrofama zdravstveni sustav je spreman za odgovor

U sklopu Dana prevencije kriminaliteta održao se dvodnevni Zagrebački forum o urbanoj (ne)sigurnosti koji je okupio 16 renomiranih predavača uključujući i načelnicu Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maju Grba-Bujević, dr. med. Predavanja su bila usmjerena novim sigurnosnim rizicima poput terorizma, migracija i cyber napada, ali i njihovoj prevenciji u urbanim sredinama. Na samom otvorenju Foruma, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut istaknuo je kako je sigurnost temeljna društvena potreba te da sustav sigurnosti mora biti organiziran tako da svaka fizička i pravna osoba ima svoja prava, ali i obaveze.

U svom predavanju primarius Grba-Bujević naglasila je da je zdravstveni sustav posložen kako bi mogao odgovoriti zahtjevima u slučaju velikih nesreća i katastrofa upravljanjem putem Kriznog stožera Ministarstva zdravstva. Ustrojstveno i zakonodavno ministar zdravstva je odgovoran za cijeli sustav i ima svoje podjedinice putem kojih upravlja u slučaju velikih nesreća i katastrofa. Takva zakonska podloga omogućuje ministru da uputi djelatnike iz cijele Hrvatske na pogođeno područje. „To je neobično važno, jer je zdravstveni sustav vrlo osjetljiv, a često i sam ugrožen u slučaju velikih nesreća. No, redovita djelatnost se mora obavljati i dalje, a dodatni kapaciteti su potrebni kako bi se obavljalo sve potrebno vezano uz velike nesreće i katastrofe. Za to smo se pripremali proteklih osam godina i, nažalost, kad je bila velika poplava u Slavoniji imali smo priliku to isprobati uživo“, podsjetila je primarius Grba-Bujević. Zdravstveni sustav je dosad na sve izazove odgovorio i na temelju njih su doneseni određeni zaključci o mogućnosti poboljšanja, nastavila je primarius te zaključila kako komunikacija dobro funkcionira putem nacionalnog stožera u kojem zdravstveni sustav ima svog predstavnika.

Zagrebački forum o urbanoj (ne)sigurnosti održao se pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova i Grada Zagreba, a u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Podijeli: