Predstavljeno dopunjeno izdanje „Hrvatskog indeksa prijema hitnog poziva za medicinsku prijavno-dojavnu jedinicu“

Novo, dopunjeno izdanje Hrvatskog indeksa prijema hitnog poziva za medicinsku prijavno-dojavnu jedinicu (MPDJ) predstavio je u srijedu, 7. veljače 2024., djelatnicima izvanbolničke hitne medicinske službe (HMS) voditelj Odjela za razvoj i zdravstvene tehnologije Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Saša Balija, mag. med. techn.

Indeks predstavlja smjernice za rad medicinskim dispečerima te osigurava ujednačenu metodologiju prijema hitnog medicinskog poziva u svim hrvatskim županijama, a HZHM ga je prvotno izdao 2011. godine prema modelu Norveškog indeksa hitnog zbrinjavanja te sadrži ukupno 36 različitih dispečerskih događaja (kartica). Njegovo dopunjeno izdanje pripremila je Radna skupina HZHM-a sastavljena od stručnjaka s višegodišnjim iskustvom rada u MPDJ-u koji su svojim praktičnim iskustvima, temeljitim istraživanjem i profesionalnim pristupom ažurirali sadržaj Indeksa u skladu s novim spoznajama i izmjenama stručnih smjernica i algoritmima postupanja u području hitne medicine.

"Medicinski dispečeri prva su karika u lancu zbrinjavanja hitnog pacijenta i koordiniraju cjelokupan izvanbolnički HMS u svojoj županiji", istaknuo je tom prigodom magistar sestrinstva Saša Balija te dodao da im primjena Indeksa pomaže u brzom i točnom određivanju stupnja hitnosti za svaki dolazni poziv te osigurava djelotvoran i kvalitetan rad MPDJ-a i HMS-a. Stoga ih je uputio u ključne izmjene u odnosu na prethodno izdanje, a koje se odnose na nove kriterije u svim karticama i prioritetima i jednu potpuno novu karticu – Hitan medicinski prijevoz. Dodatna pitanja ažurirana su u skladu s novim kriterijima, a savjeti pozivateljima prate najnovije smjernice i algoritme s ciljem pružanja najbolje upute pozivateljima do dolaska tima HMS-a ili, pak, pružanja medicinskog savjeta.

Predavanje Novosti dopunjenog izdanja Hrvatskog indeksa prijema hitnog poziva za MPDJ održano je u sklopu edukacija na daljinu u organizaciji HZHM-a, a s pomoću infrastrukture i opreme nabavljene u sklopu projekta eUsavršavanje. Isto predavanje održat će se i u srijedu, 14. veljače 2024., s početkom u 13 sati, a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem portala eUsavršavanje

Podijeli: