Predavanje "Hitna stanja u neurologiji" izazvalo velik interes polaznika

Najčešća hitna stanja u neurologiji s fokusom na kliničku sliku, uzroke i mogućnosti zbrinjavanja, predstavila je zdravstvenim djelatnicima pročelnica Zavoda za intenzivno liječenje i cerebrovaskularne bolesti Kliničkog bolničkog centra Zagreb prof. dr. sc. Zdravka Poljaković-Skurić, dr. med., spec. neurologije, subspec. intenzivne medicine na predavanju održanom na daljinu u utorak, 20. veljače 2024., u organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

 

Važnost brzo postavljene točne dijagnoze

"Neurološki uzroci hitnih stanja zauzimaju otprilike 10 do 15 posto svih hitnih stanja u hitnim ambulantama", naglasila je prof. dr. sc. Zdravka Poljaković-Skurić te dodala da o brzini postavljanja točne dijagnoze i primjeni odgovarajućeg terapijskog algoritma ovisi stupanj oštećenja živčanog sustava te funkcionalni ishod, odnosno invaliditet bolesnika. Poznavanje ovih stanja nezaobilazni je dio edukacije u sklopu hitne medicine, smatra neurologinja Poljaković-Skurić čije je predavanje izazvalo velik interes djelatnika hitne medicinske službe (HMS), ali i ostalih polaznika.

 

Moždani udar

Iznimno je važno s pomoću Glasgow Coma Scale procijeniti težinu bolesti neuroloških bolesnika o čemu ovisi postupak zbrinjavanja, ali i odluka o mjestu daljnjeg bolničkog zbrinjavanja pacijenta. Neurološki pacijenti nerijetko su vitalno ugroženi, stoga se prednost daje ustanovi s neurološkom jedinicom za intenzivno liječenje koja pacijentu može pružiti odgovarajuću skrb, pojasnila je prof. dr. sc. Zdravka Poljaković-Skurić. Najčešće hitno stanje u neurologiji je moždani udar, a za liječenje i sprječavanje posljedica ove bolesti izrazito su važne tzv. "zlatne minute", odnosno zbrinjavanje pacijenta u bolnici u roku od 45 minuta od pojave prvih simptoma. Veliku ulogu pri tom ima HMS i medicinska prijavno-dojavna jedinica, rekla je neurologinja Poljaković-Skurić te istaknula da terapija obuhvaća trombolizu i trombektomiju.

 

Epileptički status

Jedno od hitnih stanja u neurologiji svakako je epileptički status, nastavila je prof. dr. sc. Zdravka Poljaković-Skurić koja je tom prigodom naglasila značaj ranog prepoznavanja pojedinih (atipičnih) fenotipova epileptičkog statusa te prikazala terapijski algoritam o kojem uvelike ovisi i ishod liječenja, odnosno pravovremeni prekid napada. Liječenje uključuje benzodiazepin čija je učinkovitost unutar 30 minuta 80 posto, a unutar 60 minuta 40 posto.

 

Neuromuskularne bolesti i trauma glave

Neurologinja Poljaković-Skurić osvrnula se i na neuromuskularne bolesti koje su najčešće uzrokovane razvojem dvije različite bolesti: mijasteničke krize i akutnog poliradikuloneuritisa. "Diferencijalna dijagnoza između ove dvije bolesti iz područja neuromuskularne kazuistike bazira se prvenstveno na kliničkoj slici, a tek potom na dodatnim dijagnostičkim postupcima ili testovima", napomenula je prof. dr. sc. Zdravka Poljaković-Skurić te navela tipične neurološke simptome i specifičnosti kod ovih životno ugrožavajućih neuroloških poremećaja.

Poseban naglasak na predavanju neurologinja Poljaković-Skurić stavila je na zatvorenu traumu glave, pri čemu je istaknula važnost HMS-ovog zbrinjavanja pacijenta s ovom dijagnozom na terenu unutar 10 minuta, ali i važnost rane intubacije.

 

Predavanje Hitna stanja u neurologiji održano je u sklopu edukacija na daljinu u organizaciji HZHM-a, a s pomoću infrastrukture i opreme nabavljene u sklopu projekta eUsavršavanje.

Podijeli: