„Pokreni srce-spasi život“: U zagrebačkoj I. Postaji prometne policije promoviran program javno dostupne rane defibrilacije

Svi građani koji su se danas zatekli u I. Postaji prometne policije u zagrebačkoj Heinzelovoj ulici imali su priliku, uz izdavanje prometnih isprava, naučiti pravilno izvesti vanjsku masažu srca i umjetno disanje te pružiti prvu pomoć uz uporabu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD-a). U spomenutoj postaji djelatnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu održali su promociju programa javno dostupne rane defibrilacije „Pokreni srce-spasi život“ kojeg provode zajedno s Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Velik broj Zagrepčana privukla je mogućnost da sami pokušaju izvesti postupak oživljavanja uz upotrebu AVD te se većina iznenadila koliko je jednostavno spasiti život osobi s iznenadnim srčanim zastojem.

Ovom promocijom želi se osvijestiti građane o problemu učestalosti iznenadnog srčanog zastoja te im ukazati na važnost poznavanja osnovnih mjera održavanja života odraslih uz uporabu AVD-a. Poznavanje vještina vanjske masaže srce i umjetnog disanja te upotrebe AVD-a iznimno su važne jer je za preživljavanje osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj ključno započeti oživljavanje i upotrijebiti AVD unutar 3 do 5 minuta od trenutka zastoja srca. Bez obzira na kvalitetu organizacije i brzinu reakcije, nijedna hitna medicinska služba ne može u svim slučajevima tako brzo doći do osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj. Upravo stoga mnoge europske zemlje uvele su program edukacije laika koji „kupuju“ vrijeme unesrećenima do dolaska hitne službe, a Hrvatska im se pridružila u tom naumu.

Provedbom programa „Pokreni srce-spasi život“ namjera je povećati preživljavanje i omogućiti da iznenadni zastoj srca preživi 50 od 100 osoba. U Hrvatskoj ih godišnje preživi 900 a moglo bi, prema svjetskim iskustvima, preživjeti 4.500 osoba. Znanje i vještine oživljavanja uz primjenu automatskog vanjskog defibrilatora daju samopouzdanje i spremnost pružanja pomoći, a time i priliku da se spasi život drugoj osobi. Građane je stoga važno upoznati s postupcima pružanja prve pomoći, oživljavanja i upotrebe automatskih vanjskih defibrilatora, kako bi bili u stanju prepoznati hitna stanja i pravodobno pružiti pomoć.

Podijeli: