Otvorena nova zgrada Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije

Novu zgradu Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije ukupne vrijednosti od gotovo 2 milijuna eura otvorio je danas ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med., a svečanom otvorenju prisustvovala je i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te domaćini iz Požeško-slavonske županije, županica Antonija Jozić, univ. mag. oec., gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić i ravnatelj tamošnjeg Zavoda za hitnu medicinu Fabijan Barišić dipl. iur.

"Nastavljamo unaprjeđivati kvalitetu i dostupnost zdravstvene skrbi za građane Požeško-slavonske županije, ali i osiguravati kvalitetnije uvjete rada djelatnicima u zdravstvu", rekao je tom prigodom ministar zdravstva te naglasio da se paralelno s ulaganjima u infrastrukturu, u okviru reforme zdravstvenog sustava, ulaže i u ljudske resurse. Podsjetio je da je prošle godine započeo projekt Specijalističko usavršavanje prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine, a trenutno je osam djelatnika požeško-slavonskog Zavoda na specijalizaciji.

 
Edukacijski centar 

Glavna zgrada prostire se na ukupno 1.100 kvadratnih metara, a sadržava ambulantu, prostor za reanimaciju, ali i za lijekove i medicinsku opremu, kao i prostor za odmor djelatnika. U sklopu zgrade nalazi se i Edukacijski centar koji je u potpunosti opremio HZHM. "Centar će biti središte znanja i vještina gdje će djelatnici usvajati i obnavljati znanja i vještine nužne za rad u službi, a vanjski polaznici za pružanje neodgodive prve pomoći", istaknula je tom prigodom ravnateljica HZHM-a te dodala da će u novoj zgradi djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije nastaviti raditi ono što najbolje znaju – spašavati živote. Uz novu zgradu, izgrađena su i dva pomoćna objekta – garaže za vozila s ukupno 19 natkrivenih mjesta za vozila hitne medicinske službe i vozila za sanitetski prijevoz.

 

Brža i dostupnija hitna medicinska skrb

Zgrada se nalazi u neposrednoj blizini Opće županijske bolnice Požega, čime se značajno podiže razina integracije i suradnje između zdravstvenih ustanova, a njezinu važnost za stanovnike Požege i Požeško-slavonske županije posebno su istaknuli županica Antonija Jozić, univ. mag. oec. i gradonačelnik Požege dr. sc. Željko Glavić. "Zavod je izgradnjom zgrade izvanbolničke hitne na lokaciji koja je udaljena samo pedeset metara od bolnice postigao jedinstven primjer u Republici Hrvatskoj da svi sudionici hitne medicine budu na jednom mjestu. Prelaskom na ovu novu lokaciju ˈkupiliˈ smo vrijeme hitnom pacijentu; bit ćemo brži, dostupniji, efikasniji. I zato, ako ćemo sa svime navedenim, spasiti samo jedan život više – smatram u cijelosti opravdanim ovu investiciju", rekao je ravnatelj požeško-slavonskog Zavoda Fabijan Barišić. Dodao je i kako će prostor između dviju zdravstvenih ustanova u budućnosti poslužiti i kao mjesto pristupa helikopterskoj hitnoj medicinskoj službi.

 

Organizacija požeško-slavonskog Zavoda za hitnu medicinu

Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije broji ukupno 67 djelatnika, a skorim preuzimanjem djelatnosti sanitetskog prijevoza bit će bogatiji za još 38 djelatnika, odnosno devet timova za sanitetski prijevoz. Prema Mreži hitne medicine i sanitetskog prijevoza, požeško-slavonski Zavod ima dva tima T1 u Požegi i Pakracu, dva tima T2 u Požegi i Pleternici te tim pripravnosti u Poljani, a njima koordinira tim Medicinske prijavno-dojavne jedinice iz Požege. Na raspolaganju im je i helikopterski tim smješten u Zračnoj luci Osijek. Požeško-slavonski Zavod u svojim redovima ima i dva nacionalna instruktora za medicinski odgovor na veliku nesreću i katastrofu, jednog za hitne medicinske postupke, a broji i više instruktora za provođenje postupaka oživljavanja uz upotrebu AVD uređaja.

Podijeli: