Otvoren Simulacijski centar u ZD Ljubljana

U ZD Ljubljana u petak, 31. siječnja 2014., svečano je otvoren Simulacijski centar (SIM centar) u kojem će se moći educirati i medicinski djelatnici i laici. SIM centar otvorio je ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, a uvaženim gostima na svečanom otvorenju pridružili su se i zamjenica ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. sc. Ingrid Bošan-Kilibarda, dr. med. te savjetnik za sestrinstvo Zavoda Damir Važanić, mag. med. techn.

Osnovna zadaća SIM centra je organizacija edukacijskih programa u kontekstu cijeloživotnog obrazovanja s ciljem poboljšanja kvalitete zbrinjavanja pacijenta i kliničkih rezultata integracijom simulacije u proces učenja i stručnog usavršavanja. To je siguran, učinkovit i etičan način obrazovanja, a uz zdravstveni kadar – liječnike, medicinske sestre i tehničare, liječničke timove i studente medicine – u Centru će se i laike educirati kako pravilno reagirati u, za život, kritičnim situacijama. Simulacijski centar po svom izgledu i funkcionalnosti podsjeća na pravi klinički centar i sadrži svu opremu za zbrinjavanje životno ugroženog pacijenta. Upravo su na otvorenju djelatnici Centra kroz pokaznu vježbu - trijaža i pristup životno ugroženom pacijentu te njegovo oživljavanje - predstavili način stjecanja znanja kroz napredne simulacije.

Ljubljanski SIM centar prvi je i jedini centar takve vrste u regiji te su predstavnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu izrazili spremnost na daljnje produbljivanje suradnje sa slovenskim kolegama vezano za kreiranje i evaluaciju cjeloživotnog obrazovanja na području hitne medicine. Više informacija o novootvorenom Simulacijskom centru pronađite ovdje.

Podijeli: