Otvoren Objedinjeni hitni bolnički prijem i dnevna bolnica u Sisku

Objedinjeni hitni bolnički prijem i dnevnu bolnicu, odnosno Središnji paviljon Opće bolnice "dr. Ivo Pedišić" u Sisku otvorio je danas premijer Andrej Plenković, a prigodnoj svečanosti su, uz potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i ministra zdravstva izv. prof. dr. sc. Vilija Beroša, dr. med., prisustvovali i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. i njezin pomoćnik za sestrinstvo Damir Važanić, mag. med. techn. te brojni drugi uzvanici.

Projekt izgradnje Središnjeg paviljona sisačke bolnice vrijedan je 132 milijuna kuna od kojih je 70 milijuna bespovratnih sredstava iz europskih fondova, 18 milijuna iz državnog proračuna, dok su ostalo osigurali bolnica i Sisačko-moslavačka županija. Izgradnja je započela 2017. godine u sklopu velikog projekta modernizacije i jačanja infrastrukture hrvatskog zdravstva, "teškog" 2,4 milijarde kuna.

"Ovo je doprinos želji Vlade da nakon razornog potresa koji je pogodio Banovinu investiramo i više nego u nekim drugim dijelovima Hrvatske jer osjećamo da nam je ovdje potrebna i gospodarska i fizička obnova i demografska revitalizacija", istaknuo je tom prigodom premijer Plenković. Izrazio je i zadovoljstvo što će 200 liječnica i liječnika te 640 medicinskih sestara i tehničkog osoblja sada imati prigodu raditi u kvalitetnijim uvjetima i skrbiti o čak 170 tisuća pacijenata koji gravitiraju ovoj bolnici.

Zadovoljstvo nije krio ni ravnatelj sisačke bolnice mr. sc. Tomislav Dujmenović, dr. med. koji je naglasio kako je paviljon prvi novoizgrađeni objekt bolnice nakon 30 godina. "Najviše zadovoljstva imat će zbog ovog naši hitni pacijenti jer zgrada sadrži Objedinjeni hitni bolnički prijem koji do sada nismo imali te će se svi hitni pacijenti od sada, bez obzira na dijagnozu, pregledati na jednom mjestu, a nakon trijaže i dijagnostike liječenje će se moći nastaviti u istoj zgradi, u prostoru dnevne bolnice", zaključio je ravnatelj Dujmenović.

Središnji paviljon raspolaže s više od 200 kreveta, a u njemu su privremeno, nakon razornog potresa koji je oštetio gotovo sve objekte sisačke bolnice, smješteni i neki odjeli koji će se nakon obnove vratiti u svoje ranije prostore.

Podijeli: