Održano predavanje "Specifičnosti nutritivne potpore gerijatrijskog bolesnika"

O specifičnosti nutritivne potpore gerijatrijskog bolesnika govorila je doc. dr. sc. Tajana Pavić, dr. med. spec. iz Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice na predavanju održanom u utorak, 14. studenog 2023., u sklopu edukacija na daljinu koje za zdravstvene djelatnike primarne zdravstvene zaštite na udaljenim i teže dostupnim područjima provodi Hrvatski zavoda za hitnu medicinu oslanjajući se na infrastrukturu i opremu nabavljenu u sklopu projekta eUsavršavanje.

"Promjene koje se odvijaju u organizmu tijekom procesa starenja izlažu stariju populaciju većem riziku od pothranjenosti. Tijekom starenja mijenja se sastav tijela, kao i bazalni metabolizam, mišićna masa, proizvodnja energije, fizička aktivnost", rekla je tom prigodom doktorica Pavić te naglasila da su promijenjeni sastav tijela i redukcija skeletne mišićne mase ključna klinička značajka pothranjenosti. Stoga ih treba uzeti u obzir kao ključni kriteriji za dijagnozu, ali i za liječenje te praćenje bolesnika s poremećajem stanja uhranjenosti.

Gerijatrijska procjena obuhvaća i nutritivnu procjenu, a metode koje se pri tom koriste uključuju alate za probir, antropometrijska mjerenja i procjenu sastava tijela, no zlatni standard koji bi se koristio za gerijatrijsku populaciju za sada nije razvijen. "Energetske potrebe i potrebe za makronutrijentima smanjuju se u starijoj dobi, dok su potrebe za mikronutrijentima, poput vitamina D, B12, željeza, folata i drugog jednake ili veće nego tijekom zrele dobi", istaknula je doktorica Pavić te zaključila da je planiranje obroka važan dio nutritivne njege osoba starije dobi, a veoma važni su i dodaci prehrani te oralni nutritivni dodaci (enteralni pripravci) koji se propisuju kod dijagnosticirane ili prijeteće malnutricije.

Predavanje Specifičnosti nutritivne potpore gerijatrijskog bolesnika u realnom su vremenu pratili zdravstveni djelatnici Specijalne bolnice za produženo liječenje Duga Resa te domova zdravlja "Dr. Ante Franulović", Dubrovnik, Gospić, Korčula, Korenica, Novalja, Ogulin, Orahovica, Otočac, Ozalj, Pitomača, Senj, Slatina, Slunj, Vojnić, Splitsko-dalmatinske županije i Primorsko-goranske županije. Predavanje je održano u sklopu projekta e-Usavršavanje koji provodi Hrvatski zavod za hitnu medicinu s ciljem razvoja i jačanja ljudskih potencijala na svim razinama zdravstvene zaštite u RH.

Podijeli: