Održano predavanje „Sigurnost – intervencija hitne medicinske službe pri prometnoj nesreći električnih i hibridnih vozila“

"Poznavanje karakteristika električnih i hibridnih vozila doprinijet će sigurnosti unesrećenih i pružatelja usluga te usmjeriti postupanje u poduzimanju sigurnosnih mjera kako ne bi došlo do dodatnih ugroza", istaknuo je voditelj vatrogasnog odjeljenja Javne vatrogasne postrojbe Opatija Denis Sušanj, bacc. ing. sec. na predavanju održanom u četvrtak, 9. studenoga 2023., u sklopu edukacija na daljinu koje provodi Hrvatski zavoda za hitnu medicinu oslanjajući se na infrastrukturu i opremu nabavljenu u sklopu projekta eUsavršavanje.

Na hrvatskim prometnicama sve je više vozila na hibridni i električni pogon, stoga je važno poznavati karakteristike i specifičnosti tih vozila, ali i sigurnosne mjere koje je potrebno poduzeti u slučaju intervencije na prometnoj nesreći u kojoj su ista sudjelovala. "Ako senzor zračnog jastuka otkrije udarac, sitni uređaji veličine ne više od 10 mm i težine samo nekoliko grama aktiviraju eksplozivne naboje te dolazi do male eksplozije koja razdvaja visokonaponski kabel između baterije i elektronike", rekao je voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP-a Opatija te nastavio da se prekidanjem strujnog kruga otklanja rizik strujnog udara ili požara.

Prilikom spašavanja unesrećenih iz vozila na hibridni i električni pogon, posebnu pozornost treba obratiti na zone u kojima se nalaze baterije, odnosno vodovi visokog napona, kako se njihovim presijecanjem ili oštećivanjem ne bi prouzročila dodatna opasnost, poput požara, i time dodatno ugrozilo kako unesrećene tako i interventne službe, naglasio je na predavanju Denis Sušanj, bacc. ing. sec. Požari na ovim vozilima izrazito su zahtjevni, ponajviše zbog električnih baterija koje zapaljene oslobađaju kemikalije. Za razliku od klasičnog automobila koji ne predstavlja opasnost nakon gašenja, kod električnih automobila može doći do spontanog izbijanja požara i nakon što se litijeva baterija ugasi, sve dok temperatura vozila ne padne u potpunosti, pojasnio je polaznicima voditelj vatrogasnog odjeljenja JVP-a Opatija Denis Sušanj, bacc. ing. sec. Stoga je potrebna stalna kontrola termo kamerom jer požar može ponovno izbiti nekoliko sati nakon intervencije.

Predavanje Sigurnost – Intervencija HMS-a pri prometnoj nesreći električnih i hibridnih vozila prošle je godine za djelatnike iz sustava hitne medicine održao zapovjednik JVP-a Opatija Igor Ravnić, dipl. ing. sig., a zbog važnosti teme jučer je ponovo održano.

Podijeli: