Održano predavanje "Brza interpretacija EKG-a"

O brzoj interpretaciji EKG-a kao neinvazivnog i jeftinog testa mnogostruke primjene govorio je doc. dr. sc. Mislav Puljević, dr. med. spec. iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb na današnjem predavanju održanom u sklopu edukacija na daljinu za djelatnike izvanbolničke hitne medicinske službe i zdravstvene djelatnike primarne zdravstvene zaštite na udaljenim i teže dostupnim područjima.

"Osim otkrivanja aritmija, smetnji provođenja i ishemije miokarda, elektrokardiografija može otkriti druge znakove povezane s po život opasnim metaboličkim poremećajima ili povećanim rizikom za naglu srčanu smrt", istaknuo je doc. dr. sc. Mislav Puljević, dr. med. spec. Dodao je da se snimanje EKG-a provodi kako bi se postavila dijagnoza srčanih oboljenja, pri brzoj kliničkoj orijentaciji o stanju bolesnika, kao i radi odluke o daljem terapijskom postupku i tijekom hitne medicinske skrbi, ali i pri prisutnosti boli u prsima, otežanom disanju, aritmiji, sumnji na kardiovaskularno oboljenje te u okviru preventivnog pregleda i pojedinih priprema za dijagnostičke procedure i testiranja.

Odgovorima na jednostavna pitanja mogu se prepoznati nepravilnosti u elektrokardiogramu te na vrijeme započeti procjena i zbrinjavanje pacijenta. "Prepoznavanje periarestnih aritmija, procjena bolesnika i hitno zbrinjavanje može spriječiti razvoj srčanog zastoja i letalne ishode", naglasio je doc. dr. sc. Mislav Puljević, dr. med. spec. Za razliku od 12-kanalnog snimanja EKG-a, kontinuirani monitoring služi samo za brzu i orijentacijsku procjenu ritma. Najčešće se koristi  u akutnim stanjima, pri srčanom arestu, akutnom koronarnom sindromu, pri pojavi aritmija, za vrijeme i nakon invazivnih zahvata, kod svih procedura koje uključuju sedaciju i anesteziju, pri elektrolitskim i metaboličkim disbalansima i kod predoziranja, pojasnio je doc. dr. sc. Mislav Puljević, dr. med. spec. te zaključio da se za detaljniju analizu i postavljanje dijagnoze treba koristiti 12-kanalni EKG.

Predavanje Brza interpretacija EKG-a održano je u organizaciji Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a s pomoću infrastrukture i opreme nabavljene u sklopu projekta eUsavršavanje.

 

Podijeli: