ODRŽAN SIMPOZIJ PALIJATIVNE SKRBI „RANO UKLJUČIVANJE U SUSTAV PALIJATIVNE SKRBI“ POVODOM 1. OBILJEŽAVANJA NACIONALNOG DANA PALIJATIVNE SKRBI

U Novom Marofu je danas održan Simpozij palijativne skrbi „Rano uključivanje u sustav palijativne skrbi“ povodom prvog obilježavanja Nacionalnog dana palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj. Simpozij je organizirala Varaždinska županija u suorganizaciji s Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu, Općom bolnicom Varaždin, Domom zdravlja Varaždinske županije, Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice i Sveučilištem Sjever, uz pokroviteljstvo Hrvatskog sabora i Ministarstva zdravstva.

Prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med., ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, bila je članica Organizacijskog odbora simpozija te je sudjelovala i u svojstvu izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora. „Što prije palijativni tim uđe u život takvih pacijenata, kvaliteta njihovih života će biti veća“, naglasila je Grba-Bujević, ističući važnost pravovremenog prepoznavanja potrebe za palijativnom skrbi i uključivanja pacijenata u sustav.

Teme simpozija obuhvatile su širok spektar izazova i aspekata palijativne skrbi, poput prepoznavanja palijativnih bolesnika u hitnoj medicini, liječenja boli, koordinacije skrbi, podrške obitelji te edukacije zdravstvenih djelatnika. Održane su i radionice o prevenciji sagorijevanja osoblja te novim tehnologijama u palijativnoj skrbi.

Simpozij je bio prilika za razmjenu znanja i iskustava te isticanje važnosti multidisciplinarne suradnje u zbrinjavanju palijativnih bolesnika, s ciljem unaprjeđenja kvalitete njihova života. Datum održavanja Simpozija i obilježavanja Nacionalnog dana palijativne skrbi u Republici Hrvatskoj vezan je uz početak rada prvog odjela palijativne skrbi u Hrvatskoj 2012. godine u tadašnjoj Specijalnoj bolnici Novi Marof.

Podijeli: