Održan program radionica Zdravstveni sustavi i zdravstvena politika

Na programu radionica Zdravstveni sustavi i zdravstvena politika koji se i ove godine od 5. do 9. srpnja održao u Motovunu aktivno su sudjelovali, i kao predavači i kao suorganizatori, predstavnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM).

Ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. održala je predavanje o smjernicama u praksi prilikom organizacije zdravstvenog sustava u izvanrednim situacijama, dok je voditeljica službe za projekte, razvoj i zdravstvene tehnologije Maja Dragosavac, dipl. pol. održala predavanje na temu kriznog komuniciranja. Zajedno s pročelnicom Zavoda za palijativnu medicinu KBC-a Rijeka i Katedre za oftalmologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Karmen Lončarek, dr. med., ravnateljica HZHM-a predstavila je priručnik Nacionalne smjernice za rad izvanbolničke i bolničke hitne medicinske službe s pacijentima kojim je potrebna palijativna skrb. Također je sudjelovala u raspravi na okruglom stolu Što očekujemo u zdravstvu do 2020(2030)?

Središnja tema ovogodišnjeg programa bilo je pitanje značenja i korištenja znanja u upravljanju zdravstvom, a predavači su se posebno osvrnuli na prenošenje stručnih i upravljačkih znanja u praksu, zatim na donošenje i provedbu odluka zasnovanih na dokazima te na korištenje novih tehnologija u razvoju zdravstvenog sustava.

Program Zdravstveni sustavi i zdravstvena politika organizirali su Hrvatsko društvo za javno zdravstvo-Hrvatski liječnički zbor, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Hrvatski zavod za hitnu medicinu, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska komora medicinskih sestara, GS1 Croatia, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Fakultet zdravstvenih studija u Rijeci, Hrvatsko katoličko sveučilište, Cochrane Croatia, Županija Istarska, Dom za odrasle osobe Brkač, Zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Istarski Domovi zdravlja, Motovunska ljetna škola unapređenja zdravlja, Udruga PIN za zdravlje u suradnji s Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

   

Podijeli: