Održan digitalni okrugli stol Utjecaj i značaj pandemije COVID-19 na skrb za psihičko zdravlje

Povodom obilježavanja 141. godišnjice osnutka Klinike za psihijatriju Vrapče, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) i potpredsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. danas je sudjelovala na digitalnom okruglom stolu na temu Utjecaj i značaj pandemije COVID-19 na skrb za psihičko zdravlje.

S obzirom na to da pandemija bolesti COVID-19 ima znatan utjecaj na psihičko zdravlje naših sugrađana, Klinika za psihijatriju Vrapče smatrala je obavezom i dužnošću na svoju veliku obljetnicu skrenuti pozornost na ovaj zdravstveni problem. Stoga su, uz primarius Grba-Bujević, na digitalnom okruglom stolu o načinima poboljšanja mentalnog zdravlja raspravljali ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" prof. dr. sc. Alemka Markotić, dr. med.

Tom prigodom, prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. istaknula je kako je važnost telemedicine do posebnog izražaja došla u ovim izazovnim vremenima i situacijama. Naglasila je kako je znanstveno dokazano da je kvaliteta zdravstvene skrbi pružena putem telemedicinskih usluga jednaka kvaliteti zdravstvene skrbi pružene na tradicionalan način. Temeljem prijedloga HZHM-a, Ministarstvo zdravstva donijelo je odluku o proglašenju Klinike za psihijatriju Vrapče prvim telepsihijatrijskim centrom u Hrvatskoj. U suradnji s Klinikom, HZHM planira proširivati broj DTP postupaka koji se može obaviti putem ovog specijalističkog centra. U tekućoj godini Klinika za psihijatriju Vrapče imala je 11 999 telemedicinskih psihijatrijskih usluga s intervjuom.

 

 

 

Podijeli: