Održan 4. kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem

U Vodicama se od 25. do 28. travnja 2018. održao 4. kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem koji je okupio hrvatske i međunarodne stručnjake s područja djelatnosti hitne medicine, a na Kongresu su aktivno sudjelovali i predstavnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM). Uvodno predavanje, pod nazivom Bitno je očima nevidljivo, održala je ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. koja je tom prigodom istaknula dosadašnja postignuća i poduzete mjere na unapređenju sustava hitne medicine te najavila još povoljnija organizacijska rješenja s ciljem uspješnog zbrinjavanja hitnih pacijenata. Osim toga, riječ je dala i mladim snagama, budućim liječnicima Ivi Miloš i Damiru Martinoviću, koji su pokazali izniman interes za rad u ovako uređenom sustavu hitne medicine.

„Sigurna sam da skupovi kao što ovaj znatno doprinose poboljšanju kvalitete pružanja hitne medicinske skrbi, ali i pomažu djelatnicima da s manje stresa i više sigurnosti prionu na posao“, izjavila je na otvorenju predsjednica kongresa i dosadašnja predsjednica Hrvatskog društva za hitnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora dr. sc. Ingrid Bošan-Kilibarda, dr. med. Dopredsjednik kongresa i predsjednik Hrvatskog sestrinskog društva hitne medicine Damir Važanić, mag. med. techn. naglasio je: „Timskim radom izvanbolničkih i bolničkih djelatnika HMS-a, kao i zajedničkim učenjem, razmjenom znanja, vještina i iskustava doprinosimo zajedničkom cilju - kvalitetnoj skrbi za naše hitne pacijente.“

Odmah po otvorenju kongresa predstavljene su Smjernice za postupanje izvanbolničke i bolničke hitne medicinske službe u slučaju nesreća s kemikalijama koje je objavio HZHM, a nastale su u suradnji HZHM-a, Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping i Centra za kontrolu otrovanja Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada. Podijeljene u tri djela, Smjernice obuhvaćaju najvažnije štetne učinke kod akutnog izlaganja kemikalijama, zatim procedure za postupanje kod kemijskih nesreća s naglaskom na nesreće većih razmjera te upute za izvanbolnički i bolnički HMS pri zbrinjavanju pacijenata kontaminiranih nekim od najvažnijih skupina ili pojedinačnih kemikalija. Ovo je prvi dokument takve namjene i obuhvata u Republici Hrvatskoj, istaknuli su urednici Smjernica, mr. sc. Rajka Turk, mag. pharm., Zdravko Lovrić, dipl. ing., univ. mag. pharm. i dr. sc. Ingrid Bošan Kilibarda, dr. med., na predstavljanju u Vodicama te naglasili kako one pružaju potporu medicinskim djelatnicima u procesu donošenja odluka, ali ne mogu poslužiti kao zamjena za istinsku kliničku procjenu niti mogu sadržavati sve potrebne informacije za utvrđivanje odgovarajuće skrbi i baviti se svakom pojedinom situacijom.

Ovogodišnji kongres okupio je ukupno 430 sudionika koji su se uz veliki broj predavanja, čak 73, brojne radionice te 41 prijavljen poster bavili temama Hitna medicina temeljena na dokazima, Primjeri dobre prakse u hitnoj medicini, Akutna toksikologija, Laboratorijska i radiološka dijagnostika u hitnoj medicini, Tijek hitne intervencije od prijema poziva u MPDJ-u do završnog zbrinjavanja pacijenta u OHBP-u, a bilo je i ponešto slobodnih tema. Kongres je otvorila izaslanica predsjednice Republike Hrvatske i gradonačelnica Vodica Nelka Tomić, dr. med., a svečanosti otvorenja još su prisustvovali zastupnica Hrvatskog sabora Branka Juričev-Martinčev, dipl. oec., državni tajnik Ministarstva zdravstva prim. Željko Plazonić, dr. med., ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Dragan Lozančić, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt, dipl. oec., ravnatelj Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping Zdravko Lovrić, dipl. ing. i drugi.

4. kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem održao se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora Hrvatskog društva za hitnu medicinu i Hrvatskog sestrinskog društva hitne medicine.

Podijeli: