Održan 3. kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem

U Vodicama se od 21. do 23. travnja 2016. održao 3. kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem na kojem su se okupili ključni dionici hrvatske i europske hitne medicine, a tom prigodom predsjednica Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog društva za hitnu medicinu i Kongresa dr. sc. Ingrid Bošan-Kilibarda, dr. med. istaknula je da skupovi poput ovoga znatno doprinose poboljšanju kvalitete pružanja hitne medicinske skrbi, ali i pomažu djelatnicima da s manje stresa i više sigurnosti prionu na posao.

Kongres je otvorila pomoćnica ministra zdravlja dr. sc. Delfa Radić-Krišto, dr. med., a svečanosti otvorenja prisustvovala je, uz zamjenika župana Šibensko-kninske županije Zorana Smolića i gradonačelnicu Vodica Branku Juričev Martinčev, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba – Bujević, dr. med. Ona je ujedno održala i uvodno predavanje te je sudionike upoznala s postignućima u sustavu hitne medicine koji se, zahvaljujući ponajprije Projektu unaprjeđenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu, unazad šest godina znatno promijenio i unaprijedio.

Kongres je ove godine obradio teme vezane uz hitnu medicinu u praksi, nove smjernice u kardiopulmonalnoj reanimaciji i prikaze slučaja zbrinjavanja hitnog pacijenta. Na njemu je govorio velik broj stručnjaka s područja hitne medicine, uključujući i predsjednicu Europskog društva za hitnu medicinu Barbaru Hogan, dr. med., i to iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Njemačke, Slovenije i Velike Britanije. Kongres je bio zamišljen kao poveznica svih zdravstvenih radnika koji sudjeluju u pružanju hitne medicinske skrbi te je pružio priliku medicinskim djelatnicima da s kolegama razmijene stečena radna iskustva, poslušaju čak 54 stručna predavanja, pogledaju 42 postera, priključe se okruglim stolovima i radionicama te tako upoznaju nove ideje i tehnologije koje se primjenjuju u svakodnevnoj praksi s ciljem unapređenja kvalitete pružanja hitne medicinske skrbi.

Pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednice RH, Ministarstva zdravlja, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Šibensko-kninske županije i Grada Vodica, 3. kongres hitne medicine s međunarodnim sudjelovanjem organizirali su Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko društvo za hitnu medicinu i Hrvatsko sestrinsko društvo hitne medicine.

 
Podijeli: