Odlična organizacija sustava hitne medicine u Međimurskoj županiji tijekom pandemije

Ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. i saborska zastupnica i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. bili su jučer u radnom posjetu Međimurskoj županiji gdje su se sastali sa županom Matijom Posavcem i predstavnicima lokalnog Stožera civilne zaštite te obišli zdravstvene ustanove na ovom području.

Razlog posjeta bio je uvid u funkcioniranje zdravstvenog sustava Međimurske županije tijekom pandemije bolesti COVID-19 te njegova analiza, kao i financiranje. Na prvoj liniji obrane od novog koronavirusa upravo su djelatnici bolničke i izvanbolničke hitne medicinske službe te je njihov rad posebno pohvalila prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. "Unatoč teškim vremenima i izazovima koje je pandemija stavila pred njih, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije i čakovečkog Objedinjenog hitnog bolničkog prijema profesionalno i odgovorno odrađuju svoj posao zbog čega sustav hitne medicine na ovom području odlično funkcionira", izjavila je tom prigodom saborska zastupnica i ravnateljica HZHM-a.

"Ono što smo danas u Međimurju vidjeli je impresivno i moram pohvaliti način njihovog rada u obrani od koronavirusa", istaknuo je tom prigodom ministar zdravstva. U Međimurskoj županiji zabilježen je blagi pad broja novozaraženih slučajeva iako je sedmodnevna incidencija i dalje visoka. "Nadamo se da su mjere polučile određene rezultate, što trenutni trendovi pokazuju, no moramo pričekati prije nego što zaključimo da je stvarno došlo do pomaka. Ova županija ima specifičan položaj, tranzitna je i mnogi njeni stanovnici rade izvan Hrvatske, no Međimurska županija na vrijeme je prepoznala potrebe i sukladno tome nabavila uređaje i odgovarajuću opremu", zaključio je ministar Beroš.

"Strategija županije u borbi s virusom usmjerena je u tri elementa – brzu i pouzdanu dijagnostiku, velik broj testiranja i najvažnije, održivost zdravstvenog sustava", napomenuo je župan Matija Posavec te dodao da iako epidemiološko stanje u županiji nije sjajno, nema potrebe za širenjem panike.

Podijeli: