Obilježena 40. obljetnica rada HMS-a na području Osječko-baranjske županije

Povodom okrugle 40. obljetnice djelovanja hitne medicinske službe (HMS) na području Osječko-baranjske županije, tamošnji županijski Zavod za hitnu medicinu organizirao je u  ponedjeljak, 2. srpnja 2018., u Osijeku veliku proslavu koja je okupila brojne uzvanike, uključujući ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maju Grbu-Bujević, dr. med., župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, dogradonačelnika Osijeka Borisa Piližotu, ravnateljicu županijskog Zavoda Silvanu Sabo, velik broj ravnatelja županijskih zavoda za hitnu medicinu i druge goste.

Tom je prigodom primarius Grba-Bujević istaknula kako Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije napreduje iz dana u dan i postiže izvanredne rezultate koji su u skladu s europskim standardima. „Jako su puno napredovali u sedam-osam godina i to je svakako vrijednost za ljude koji ovdje žive jer su sigurni da će dobiti najbolju uslugu“, izjavila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Prije nekoliko mjeseci županijskom Zavodu obnovljen je vozni park suvremeno opremljenim vozilima, a župan Ivan Anušić obećao im je i novu zgradu. „Idejni projekt nove zgrade imamo, s Gradom Osijekom rješavamo imovinsko-pravne odnose za lokaciju u Gackoj i vjerujem da ćemo vrlo brzo imati građevinsku dozvolu kako bismo uključili i fondove EU-a za financiranje gradnje, uz one Županije i Zavoda“, naglasio je župan Anušić.

„Posebno smo ponosni na 40 godina organiziranog djelovanja naše ustanove, a ova je proslava svojevrsna oda našim zaposlenicima, koji su doista svestrani“, rekla je ravnateljica županijskog Zavoda Silvana Sabo te dodala kako su u posljednjih pet godina uspjeli povećati broj uspješnih reanimacija s 3 na čak 17 posto te smanjiti odzivno vrijeme koje sada u prosjeku za intervencije prvog stupnja hitnosti iznosi devet i pol minuta. Zavod za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije zapošljava 50 liječnika, 84 medicinska tehničara i 83 vozača koji su raspoređeni u 45 timova T1, pet timova T2 i pet timova prijavno dojavne jedinice.

Veliku obljetnicu djelatnici županijskog Zavoda obilježili su predstavljanjem djelokruga rada HMS-a građanima, a pokazali su im i čime se bave u slobodno vrijeme pa su građani mogli razgledati vozila HMS-a, izmjeriti šećer, krvni tlak i saturaciju kisika, snimiti EKG, dobiti koristan savjet, ali i vidjeti atraktivne skokove biciklom tima Pannonian Challengea te poslušati nastup glazbenika Bećarine i Gužva u šesnaestercu. Osim toga u dvorištu rektorata Sveučilišta u Osijeku održana je prigodna svečanost, dok je ispred III. gimnazije održana pokazna vježba masovne nesreće uslijed pljačke banke u kojoj su sudjelovale sve osječko-baranjske žurne službe.

   
Podijeli: