Obilježen Dan Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije i 126. obljetnica hitne službe u Opatiji

Na prigodnoj svečanosti u opatijskoj Villi Antonio u utorak, 14. siječnja 2020., obilježen je Dan županijskog Zavoda i 126. obljetnica obavljanja djelatnosti hitne medicine na području Opatije i Primorsko-goranske županije. Velika obljetnica bila je prilika da se niz okupljenih uzvanika prisjeti osnivanja opatijskog Dobrovoljnog spasilačkog društva kao prvog organiziranog oblika hitne medicinske službe (HMS) na području Hrvatske, ali i da im se predstave svi uspjesi i rezultati Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.

Kvalitetu rada županijskog Zavoda pohvalio je pomoćnik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) Damir Važanić, mag. med. techn. istaknuvši kako je upravo primorsko-goranski Zavod prvi uveo sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001:2008, a ujedno je i prepoznao važnost kontinuiranog ulaganja u edukaciju djelatnika što se očituje u velikom broju licenciranih nacionalnih instruktora na ovom području. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo Đulija Malatestinić najavila je nabavu dva nova vozila HMS-a u ovoj godini te osiguravanje boljih uvjeta za rad, dok je zamjenik gradonačelnika Opatije Emil Priskić istaknuo zadovoljstvo što je Opatija grad u kojem je formiran prvi tim HMS-a.

Kratak povijesni pregled HMS-a na ovom području predstavio je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Davor Vukobrat, dr. med., nakon čega se osvrnuo na rad Zavoda u 2019. godini. Djelokrug rada Nastavno edukacijskog centra županijskog Zavoda predstavila je njegova voditeljica Emilija Lazarević, bacc. med. techn. naglasivši pritom da Zavod ima 225 djelatnika koji sudjeluju u pružanju hitne medicinske skrbi i svi su obavezni proći edukaciju sukladno standardu HZHM-a Edukacijski programi u izvanbolničkoj hitnoj medicini.

Ovom prigodom ravnatelj Davor Vukobrat, dr. med. dodijelio je zahvalnicu za dugogodišnji predani rad u službi Miljenku Crnčiću - nedavno umirovljenom vozaču Ispostave Krk Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije.

Podijeli: