Obilježen Dan Zavoda i 124. obljetnica hitne medicine u Primorsko-goranskoj županiji

U opatijskoj Villi Antonio u petak, 12. siječnja 2018., svečano je obilježen Dan Zavoda za hitnu medicinu i 124. obljetnica obavljanja djelatnosti hitne medicine na području Primorsko-goranske županije. Uz pročelnicu Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije izv. prof. dr. sc. Đuliju Malatestinić, dr. med., opatijskog gradonačelnika Ivu Dujmića i ravnatelja županijskog Zavoda za hitnu medicinu Davora Vukobrata, dr. med., na svečanosti su bili i zamjenica ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) dr. sc. Ingrid Bošan Kilibarda, dr. med. te glavni tehničar HZHM-a Damir Važanić, mag. med. techn.

„Samo prošle godine, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije imali su 44.660 intervencija. Hvala vam u ime svih 44.660 pacijenata kojima ste pomogli“, rekla je tom prigodom zamjenica ravnateljice HZHM-a. Dodala je i da izvrsnih rezultata, predstavljenih na svečanosti, ne bi bilo bez entuzijazma marljivih, odgovornih, humanih i nesebičnih djelatnika primorsko-goranskog Zavoda. Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu istaknuo je da je prošla godina bila rekordna godina ove ustanove po broju intervencija i to zbog rekordne turističke sezone. Naglasio je i kako je Zavod nastavio svoje procese interne edukacije te kako je prvi put aplicirao na europske fondove. „Radi se o aplikacijama za specijalizaciju hitne medicine za četiri liječnika. Aplikacija je prihvaćena i četiri liječnika uskoro počinju svoju specijalizaciju“, pojasnio je ravnatelj Vukobrat.

Na svečanosti je predstavljen i projekt „SOS za život“ koji provodi Osnovna škola Nikola Tesla iz Rijeke u suradnji sa županijskim Zavodom za hitnu medicinu. U sklopu tog projekta, Zavod je educirao 30 učenika koji pohađaju građanski odgoj o postupcima pružanja osnovnih mjera za spašavanje života. Više o projektu okupljenima su ispričali Orjana Marušić Štimac i njezini učenici iz OŠ Nikola Tesla koji su potom stečena znanja i vještine praktično demonstrirali. Također, ovom su prigodom dodijeljene zahvalnice djelatnicima koji su tijekom prošle godine otišli u mirovinu.

Podsjetimo, u Opatiji je 14. siječnja 1894. godine osnovana prva hitna služba u Hrvatskoj, dok je prva takva služba u svijetu ustanovljena u Beču 1882. Njezin osnivač bio je barun dr. Jaromir von Mundy koji je, kao česti posjetitelj Opatije, pomogao i u realiziranju opatijske hitne službe.

Podijeli: