Nacionalni dan HMS-a zajednički obilježili djelatnici ZHM-a Karlovačke županije i OHBP-a Opće bolnice Karlovac

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. je, neposredno prije Nacionalnog dana hitne medicinske službe (HMS) koji se obilježava 30. travnja, posjetila Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije te je djelatnicima karlovačkog bolničkog i izvanbolničkog HMS-a čestitala njihov dan i zahvalila im na požrtvovnom, predanom i profesionalnom radu u zbrinjavanju hitnih pacijenata. Na svakodnevnom zbrinjavanju građana Karlovačke županije, djelatnicima HMS-a zahvalio je i župan Ivan Vučić, dipl. ing. te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Višnja Jović, dipl. ing. soc. rada., a posjetili su ih i učenici Medicinske škole Karlovac.

Na Danu otvorenih vrata u Zavodu za hitnu medicinu Karlovačke županije okupili su se djelatnici županijskog bolničkog i izvanbolničkog sustava HMS-a. Djelatnici OHBP-a karlovačke Opće bolnice izrazili su zadovoljstvo suradnjom s djelatnicima izvanbolničkog HMS-a te posebno naglasili važnost i ulogu svojih trijažnih sestara odnosno tehničara u radu s hitnim pacijentima. Zadovoljstvo suradnjom nisu krili ni djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije koji broji ukupno 97 djelatnika, od čega 23 liječnika, 52 medicinskih sestara i tehničara te 22 vozača, a raspolažu s 12 vozila za hitne intervencije. U prošloj, 2015. godini, imali su ukupno 21.870 intervencija. Najveći broj intervencija odradili su u prostoru za reanimaciju – čak 11.242, dok su 10.628 intervencija obavili na terenu i to 2.403 na javnom mjestu, a 8.225 u privatnim objektima. Važnost njihovog rada, ali i rada njihovih kolega iz drugih županija te Zagreba, prepoznao je Hrvatski sabor te je 2013. godine 30. travanj proglasio Nacionalnim danom HMS-a.

Ove godine središnje obilježavanje Nacionalnog dana HMS-a održat će se u Varaždinu u subotu, 30. travnja 2016. Obilježavanje će započeti zajedničkim fotografiranjem djelatnika HMS-a, nakon čega će oni na četiri varaždinska trga provoditi edukacijske programe kako bi građane informirali o djelokrugu rada HMS-a te ih upoznali s jednostavnim vještinama pružanja pomoći kojima mogu pomoći svojim bližnjima do dolaska tima HMS-a.

 
Podijeli: