Na simpoziju o svim dosad poznatim činjenicama o novom koronavirusu

Istaknuti stručnjaci i znanstvenici iz područja epidemiologije, infektologije, mikrobiologije i javnog zdravstva danas su se okupili u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti na simpoziju Novi koronavirus iz Kine – biosigurnosna prijetnja i izazov za zdravstvene djelatnike. Simpozij je podržao ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med., a odazvala se i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. te njezina zamjenica dr. sc. Ingrid Bošan Kilibarda, dr. med.

Svojim zanimljivim i prijeko potrebnim predavanjima, stručnjaci i znanstvenici iz različitih područja medicine nastojali su na jednom mjestu objediniti znanja o zasad još uvijek nedovoljno istraženom novom koronavirusu COVID-19. Na simpoziju je istaknuto kako su koronavirusi skupina odavno poznatih virusa od kojih većina uzrokuje običnu prehladu, dok novi soj koronavirusa COVID-19 izaziva nešto težu kliničku sliku i u određenom postotku slučajeva dovodi do smrtonosnog ishoda. Uz epidemiološke i kliničke značajke novih koronavirusa, na simpoziju je bilo riječi i o intenzivnom liječenju bolesnika s teškim respiratornim infekcijama koje mogu uzrokovati novi koronavirusi, kao i o molekularnoj dijagnostici istih.

S obzirom na to da novi koronavirus COVID-19 ima potencijal globalnog širenja, Krizni stožer Ministarstva zdravstva koordinira i implementira sve mjere potrebne za prevenciju te mehanizme nužne za zbrinjavanje zaraženih osoba. Trenutno je u svijetu zaraženo 64 457 osoba, dok je od posljedica bolesti preminulo 1 384 osoba. Uspješno je izliječeno 7 166 osoba. U edukativnom videu Prevencija zaraznih bolesti prisjetite se klasičnih mjera opreza kojima možete smanjiti rizik od infekcije.

Simpozij Novi koronavirus iz Kine – biosigurnosna prijetnja i izazov za zdravstvene djelatnike organizirali su Hrvatsko društvo za biosigurnost i biozaštitu Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

 

Podijeli: