Malom Lošinju isporučena brza brodica iz flote za pružanje hitne pomorske medicinske skrbi

Četvrta od šest brzih brodica pomorske hitne medicinske službe danas se usidrila u Malom Lošinju nakon što ju je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, dr. med. predao na korištenje ravnateljici Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Senki Kajčić, dr. med. i kapetanu Lučke kapetanije Rijeka Darku Glažaru.

"Zdravlje nema alternativu, kao što nema alternative pružanju pomoći i spašavanju života", rekao je tom prigodom ministar zdravstva te naglasio da je nabavka brodica integralni dio reforme zdravstvenog sustava kojoj je pacijent u fokusu i istaknuo vrijednost međuresorne suradnje u takvim projektima, kao i suradnje s drugim dionicima poput brodogradilišta.

Uz ministra zdravstva, primopredaji brodice prisustvovali su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med., pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije Vesna Čavar, dr. med., gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić i brojni drugi uzvanici.

Potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković napomenuo je da je tim brodicama pokrivena cijela hrvatska jadranska obala te da su u dosadašnjoj primjeni već spašeni mnogi životi, a na njega se nastavila i ravnateljica HZHM-a koja je ustvrdila da su brze brodice već opravdale ulaganje na najbolji mogući način – spašavanjem ljudskih života, čak i po nepovoljnim vremenskim uvjetima te zahvalila svim dionicima uključenim u zbrinjavanje hitnih pacijenata pomorskim putem na profesionalnom i predanom radu.

Uz Mali Lošinj, brodice su već isporučene u stacionarne luke u Dubrovniku, Rabu i Zadru, a u sklopu projekta Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama još će se izgraditi i opremiti dvije brodice, koje će svoje vezove imati u Šibeniku i Supetru na Braču do kraja ove godine. Brodice su opremljene medicinskom opremom i priborom kao i vozila hitne medicinske službe, a mogu ploviti i u najtežim uvjetima na moru, poput olujnog nevremena s valovima do šest metara. Za hitne medicinske intervencije dostupne su 24 sata na dan, a u slučaju potrebe mogu služiti i za aktivnosti traganja i spašavanja na moru. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 10,1 milijuna eura, a sufinanciran je sredstvima Europske unije.

 


"Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Ministarstva zdravstva."

 

Podijeli: