Istaknuta važnost hitne medicinske službe na radnom sastanku s dionicima turističkog sustava

Uoči predstojeće sezone, a s ciljem nastavka kontinuiteta dosadašnjih uspješnih rezultata, ministar turizma i sporta Tonči Glavina danas je u Zagrebu održao sastanak sa svim dionicima koji participiraju u razvoju turističke djelatnosti, uključujući i ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) prim. mr. Maju Grba-Bujević, dr. med. koja je okupljenima predstavila ulogu hitne medicinske službe (HMS) tijekom turističke sezone.

"Zdravstvena sigurnost destinacija značajno utječe na njihovu turističku potražnju, a osigurava ju ponajprije HMS koji je uvijek na prvoj liniji, neovisno je li riječ o bolničkoj ili izvanbolničkoj službi", rekla je tom prigodom ravnateljica HZHM-a te dodala da u odnosu na protekle turističke sezone, u ovu ulazimo s uspostavljenom civilom Helikopterskom hitnom medicinskom službom (HHMS) i cjelovitim pomorskim HMS-om. "Značajni su to iskoraci, za cjelokupan zdravstveni sustav, a važni su i s aspekta održivog razvoja turizma jer nas pozicioniraju kao zdravstveno sigurnu destinaciju na turističkoj karti svijeta", naglasila je primarijus Grba-Bujević.

Civilni HHMS djeluje iz četiri baze – Rijeka (Krk), Split (Brač), Osijek i Zagreb, uz podršku MUP-a u Zračnoj luci Dubrovnik, čime je svim građanima i posjetiteljima Republike Hrvatske osigurana dostupnija hitna medicinska skrb i pravovremen pristup bolnicama. "U prvih 60 dana rada timovi HHMS-a imali 132 intervencije, 63 s baze na Krku, 61 s Brača, pet iz Osijeka te tri iz Zagreba", istaknula je ravnateljica HZHM-a te nastavila da su brze brodice stacionirane u Dubrovniku, Rabu, Malom Lošinju, Supetru, Šibeniku i Zadru smanjile izoliranost otoka i nedostupnih obalnih područja. "U planu je i nabava dodatnih pet brodica koje će svoj vez imati u Senju, Korčuli, Hvaru, Splitu i Puli kako bi pokrili šire jadransko područje i povećali kapacitete za hitne intervencije", najavila je primarijus Grba-Bujević.

Osim navedenih novina, građanima i posjetiteljima na raspolaganju su redoviti timovi HMS-a čiji se broj donošenjem nove Mreže hitne medicine i sanitetskog prijevoza u RH povećao, ali i dodatni timovi HMS-a koji će biti smješteni na frekventnim lokacijama duž hrvatskih prometnica, pojasnila je okupljenima ravnateljica HZHM-a.

Uz ravnateljicu HZHM-a, na sastanku su bili predstavnici ministarstava unutarnjih poslova te pomorstva, prometa i infrastrukture, zatim predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatske turističke zajednice, kao i predstavnici strukovnih udruženja, državnih institucija i tvrtki povezanih s aktivnostima iz sektora turizma.

Podijeli: