HZHM podržao obilježavanje Svjetskog dana sepse

S ciljem podizanja svjesnosti šire javnosti o posljedicama sepse, danas je u Kliničkom bolničkom centru Zagreb obilježen Svjetski dan sepse zanimljivim predavanjima predstavnika stručnih društava, a podršku su im pružili i predstavnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, dr. sc. Damir Važanić, mag. med. techn. i Sanja Predavec, dr. med., koji su tom prigodom upozorili na ozbiljnost i težinu ovog globalnog javnozdravstvenog problema.

Sepsa je po život opasna disfunkcija organa uzrokovana neadekvatnim odgovorom domaćina na infekciju. U svijetu od sepse godišnje oboli do 50 milijuna osoba, a gotovo svake tri sekunde jedna osoba umre. Globalni trend prati i Hrvatska te se udio oboljelih od sepse u ukupnom broju pacijenta na bolničkom liječenju iz godine u godinu povećava. Stručnjaci iz ovog područja intenzivno rade na izradi nacionalnih smjernica za prevenciju i liječenje sepse kako bi zdravstveni djelatnici na vrijeme prepoznali nastanak ove bolesti i što prije započeli s liječenjem oboljelih.

Svjetski dan sepse obilježava se na inicijativu Globalnog saveza za borbu protiv sepse, a kampanju kod nas provode Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije, Hrvatsko društvo za kliničku mikrobiologiju te Hrvatsko društvo za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu.

Podijeli: