HZHM na simpoziju hitne medicine u Tomislavgradu

S ciljem povećanja sveukupnog znanja i kvalitete pružanja hitne medicinske skrbi, proteklog je vikenda pod pokroviteljstvom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije te Općine Tomislavgrad održan Drugi simpozij Doma zdravlja Tomislavgrad i Hrvatskog sestrinskog društva hitne medicine.

Dvodnevni simpozij okupio je preko 300 sudionika s područja Bosne i Hercegovine, pretežno djelatnika hitne medicinske službe, ali i ostalih zdravstvenih djelatnika koji u svom radu sudjeluju u zbrinjavanju hitnih pacijenata. Na otvorenju je okupljene pozdravila ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. koja je tom prilikom istaknula važnost edukacije u sustavu hitne medicine, a na simpoziju je održala i predavanje Trijaža u masovnim nesrećama, dok je njezin zamjenik Damir Važanić, mag. med. techn. održao predavanje o ABCDE pregledu, odnosno o međunarodnom standardiziranom pregledu hitnog pacijenta. Na simpoziju su obrađene i druge teme iz hitnjačke svakodnevice, uključujući principe imobilizacije na terenu te zbrinjavanje hitnih stanja u ginekologiji i porodništvu, anafilaktičkog šoka i iznenadnog srčanog zastoja.

Pokroviteljstvo HZHM-a nad simpozijem nastavak je već započete suradnje s Domom zdravlja Tomislavgrad u području djelatnosti hitne medicine pri provedbi projekata, istraživanja, stručnih susreta i profesionalnih usavršavanja. Formalni oblik ova suradnja dobila je u svibnju 2019. kada su navedene institucije potpisale Sporazum o suradnji koji, uz već spomenuto zajedničko djelovanje u području raznih oblika usavršavanja i edukacije, obuhvaća i partnerski odnos pri provedbi organizacije i opremanju hitne medicine s ciljem daljnjeg razvoja kvalitete hitne medicine.

Podijeli: