HZHM na Konferenciji sportske medicine

Radionicu o osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) održali su ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. i njezin pomoćnik Damir Važanić, mag. med. techn. na Konferenciji sportske medicine s međunarodnim sudjelovanjem koja se proteklog tjedna održala u Opatiji.

Polaznike su upozorili na učestalost iznenadnog srčanog zastoja, ali i na visoku stopu mortaliteta kako izravnu posljedicu istog. Na radionici su objasnili polaznicima kako prepoznati iznenadni srčani zastoj te ih naučili kako pravilno izvesti postupak vanjske masaže srca i umjetnog disanja te upotrijebiti AVD uređaj. Ova edukacija iznimno je važna jer znanje i vještine oživljavanja uz primjenu AVD-a daju samopouzdanje i spremnost pružanja pomoći, a time i priliku da se spasi život drugoj osobi.

Uz iznenadnu srčanu smrt u sportaša, konferencija je obuhvatila i plenarna predavanja drugih renomiranih predavača iz područja sporta i sportske medicine koji su se bavili temama dopinga i prehrane sportaša, najčešćih ozljeda lokomotornog sustava te prevenciji i rehabilitaciji ozljeda kao ključu napredovanja u sportu. Konferenciji sportske medicine s međunarodnim sudjelovanjem održana je u organizaciji Zdravstvenog veleučilišta Zagreb.

Podijeli: