HZHM dao doprinos procesu pristupanja Hrvatske OECD-u

U Ministarstvu zdravstva u ponedjeljak, 11. rujna 2023., započeo je radni posjet predstavnika Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u sklopu procesa pristupanja Republike Hrvatske toj međunarodnoj ekonomskoj zajednici koju čini 38 najrazvijenijih država svijeta, a tom prigodom su predstavnici Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM), dr. sc. Damir Važanić, mag. med. techn. i Maja Dragosavac, dipl. pol. predstavili izazove, uspjehe i perspektive sustava hitne medicine i telemedicine u RH.

Predstavnici HZHM-a istaknuli su kako je sustav hitne medicine u RH reguliran jasno propisanim standardima i edukacijskim programima koji su uređeni zakonskim i podzakonskim aktima te su obvezujući za sve institucije koje se bave hitnom medicinom u RH. Naglasili su kako su postupci zbrinjavanja i edukacija djelatnika, ali i vozila, medicinska oprema, uređaji i pribor standardizirani i za bolničku i izvanbolničku hitnu medicinsku službu (HMS) te dodali kako se usluga pružanja hitne medicinske skrbi nastavlja dalje unapređivati i poboljšavati zahvaljujući projektima poput uspostave pomorskog i helikopterskog HMS-a.

Nadalje, pojasnili su važnost telemedicinskih usluga koje osiguravaju dostupnost vrhunskih specijalističkih zdravstvenih usluga svim pacijentima, čak i onima na teško dostupnim lokacijama i otocima. Broj pruženih telemedicinskih usluga iz godine u godinu raste, rekli su Važanić i Dragosavac, te upoznali predstavnike OECD-a s projektima koje je na tom području razvio i proveo HZHM, poput Telecordisa i Teletransfuzije, ali i najavili projekte koji povezuju HMS i telemedicinu, poput telemedicinskog povezivanja vozila HMS-a kojim će se omogućiti prijenos vitalnih parametra pacijenata u realnom vremenu iz vozila u OHBP.

U skladu s Planom za proces pristupanja Republike Hrvatske OECD-u, što je jedan od  najvažniji preostalih vanjskopolitičkih ciljeva RH, OECD obavlja detaljne tehničke preglede usklađenosti hrvatskog zakonodavstva, politika i praksi u 25 područja, a jedno od kojih je i Odbor za zdravstvo. Stoga će radni posjet predstavnika OECD-a u resornom ministarstvu trajati do 14. rujna 2023.

 

Podijeli: