Hrvatsku na Rogli predstavljaju timovi iz Međimurske i Šibensko-kninske županije

Na XII. natjecanju timova hitne medicinske službe (HMS) koje je danas počelo na Rogli u Sloveniji, Hrvatsku predstavljaju timovi županijskih zavoda za hitnu medicinu iz Međimurske i Šibensko-kninske županije. Međimurski tim HMS-a u sastavu Lucija Hranilović, dr. med., Nikola Vršić, bacc. med. techn. i Damir Kečkeš, med. techn. natječe se u kategoriji tima T1, dok se šibensko-kninski tim u sastavu Kristina Krstić, med. ses. i Matej Miličić, med. techn. natječu u kategoriji tima T2.

Temeljem Sporazuma sa slovenskom Sekcijom reševalcev v zdravstvu, Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) svake godine odabire timove HMS-a koji će predstavljati Hrvatsku na natjecanju u Sloveniji. Ovogodišnjim predstavnicima sreću i fair play poželjela je ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. koja je istaknula kako je sudjelovanje na ovako zahtjevnom natjecanju iznimno poučno budući da je bazirano na realnim scenarijima te uključuje zbrinjavanje velikog broja hitnih pacijenata na nerijetko veoma nepristupačnom terenu.

Do subote, 23. rujna 2018., na Rogli će se natjecati ukupno 24 ekipe HMS-a koje će bodove skupljati kroz različite scenarije uključujući zbrinjavanje djece i odraslih, zbrinjavanje ozlijeđenih u masovnoj nesreći i kriznim situacijama, ali i brojne druge scenarije. Scenariji se boduju te se na kraju natjecanja zbrajaju bodovi dobiveni na svim izvedenim scenarijima. Za izbor najboljeg nije presudna brzina, već pravilan pristup unesrećenom i odabir opreme za što potpunije zbrinjavanje pacijenta na mjestu nesreće. Unatoč velikoj konkurenciji, ravnateljica HZHM-a uvjerena je u dobar rezultat hrvatskih predstavnika na Rogli s obzirom na to da su i na prijašnjim natjecanjima naši timovi ostvarivali odlične rezultate. Podsjetimo, prošle godine tim Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije osvojio je visoko drugo mjesto u kategoriji tima T2, dok je tim HMS-a iz Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije zauzeo šesto mjesto u kategoriji tima T1.

Trodnevno natjecanje organizirali su Sekcija reševalcev v zdravstvu, Zbornica zdravstvene in Babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov te Slovensko združenje za urgentno medicino.

 
Podijeli: