Gotovo deset milijuna kuna bespovratnih sredstava za edukacije djelatnika hitne medicinske službe

Ukupno 9,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava osigurao je Hrvatski zavod za hitnu medicinu (HZHM) za projekt Kontinuirano stručno osposobljavanje radnika u djelatnosti hitne medicine, pri čemu Europski socijalni fond pokriva 85 posto tog iznosa, a ostatak je osigurala država u proračunu. Ugovor u okviru izravne dodjele bespovratnih sredstava potpisala je danas ravnateljica HZHM-a prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr. med. s ministrom zdravstva prof. dr. sc. Milanom Kujundžićem, dr. med. te ravnateljem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Antom Lončarom, dipl. iur., a svečanom potpisivanju prisustvovao je i ministar rada i mirovinskog sustava mr. sc. Marko Pavić, dipl. phys.

Tom prigodom ministar zdravstva istaknuo je: „Raduje me što će biti educirani ne samo liječnici nego i drugi djelatnici, od medicinskih sestara do vozača, jer i najmanja greška u sustavu hitne medicinske službe (HMS) doslovno odnosi život. Zato je važno da ti ljudi osvježe svoja znanja kako bi za pacijenta učinili najbolje u datom trenutku.“ Projekt Kontinuiranog stručnog osposobljavanja radnika u djelatnosti hitne medicine nastao je kao odgovor HZHM-a na uočenu veliku mobilnost zdravstvenih radnika u djelatnosti hitne medicine, posebno mladih liječnika, uočene mogućnosti unapređenja znanja i vještina medicinskih sestara i tehničara koji rade u objedinjenim hitnim bolničkim prijemima, te uočene potrebe za definiranjem novih edukacijskih sadržaja i usklađivanjem postojećih sadržaja s novim smjernicama u hitnoj medicini. „Ovaj projekt omogućit će provođenje unaprijeđenih, a ponegdje i sasvim novih edukacijskih vježbi, a intenzitet njihovog provođenja osigurat će da svi koji rade u sustavu hitne medicine budu što prije educirani za zbrinjavanje hitnih pacijenata. Takav pristup razvoju ljudskih resursa u hitnoj medicini, kao i poboljšanju kvalitete i jednakosti hitne medicinske usluge, samo je nastavak davno započete reforme hitne medicine na dobrobit svih naših građana“, naglasila je ravnateljica HZHM-a.

U naredne četiri godine, istaknula je ravnateljica HZHM-a, projekt će se ravnomjerno provoditi u cijeloj Hrvatskoj, što će omogućiti podizanje kvalitete pružanja zdravstvene skrbi svim građanima Republike Hrvatske, uključujući one koji žive u nerazvijenim i teže dostupnim područjima. Sve vježbe su osmišljene tako da osiguravaju dovoljno vremena za usvajanje novih znanja i vještina kroz praktičan rad i simulaciju stvarnih situacija i stanja s kojima se susreću polaznici vježbi na svojim radnim mjestima. Također, kroz projekt se planira osigurati priručnike za svakog polaznika pojedinačno te za sve instruktore koji će provoditi edukacijske vježbe. Testiranje usvojenih znanja i vještina polaznika za sve edukacijske vježbe provodit će se kroz pismeni i praktični test.

U sklopu projekta predviđa se edukacija 420 medicinskih sestara i tehničara bolničkog te 1.380 radnika izvanbolničkog HMS-a te 24 buduća nacionalna instruktora za provođenje edukacijskih vježbi. Projekt Kontinuirano stručno osposobljavanje radnika u djelatnosti hitne medicine provodi se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014. - 2020. u sklopu kojeg je sustavu zdravstva namijenjeno ukupno 350 milijuna kuna, naglasio je ministar rada i mirovinskog sustava. „Dosad je povučeno 200 milijuna kuna za stručno osposobljavanje mladih specijalizanata, a danas je dodijeljeno gotovo deset milijuna kuna za edukaciju djelatnika u HMS-u“, zaključio je ministar Pavić.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj publikacije/emitiranog materijala isključiva je odgovornost Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

 

Podijeli: